Увеличението на минималната работна заплата ще раздвижи икономиката. Не мисля да се отказвам от настояването за повишението й.

Това обяви в ефира на БНТ Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

По думите му, липсва дългосрочна перспектива по отделните параметри на пенсионната реформа, като той се надява следващата година да се постигне съгласие по тях.

Финансовият министър предлагал с проектобюджета за 2015 г. това, което си е по действащото законодателство - възрастта за пенсиониране да расте с 4 месеца на година, обясни вицепремиерът.

Според Калфин стои въпросът с работниците първа и втора категория труд, като идеята му е нещата да не се правят на парче.

„Още в първата половина на следващата година смятам да извадя на масата всички числа по отношение на пенсиите и да започнем обсъждане на реформа заедно със синдикатите и работодателите. Целта е да се стабилизира пенсионната система и хората да получават по-добри и по-смислени пенсии", коментира вицепремиерът.

В момента близо половината пенсии се субсидирали от държавния бюджет.

По думите на Калфин разговорите с министъра на финансите, а и с премиера, ще продължат и някои параметри в проектобюджета за догодина могат да бъдат променени. Виждането ми е ясно - пенсионната система трябва да се стабилизира, социалната система да бъде насочена към хората, които най-много имат нужди. По всеки въпрос се водят разговори, уточни Калфин.

Той заяви, че е доволен, че е постигнато съгласие за коледни добавки за хората с най-ниски пенсии. Прекрасно е да има добавки за всички пенсионери, но това е въпрос и на възможности, посочи вицепремиерът. Не можем да развиваме икономика с хиперниските доходи и мизерията.