Повечето държави биха счели за чест да спечелят награда на международна конференция, свързана с промените в климата. Но не една като тези - предава Reuters от Найроби.

Само ден преди края на конференцията за глобалното затопляне в Кения, Канада бе наградена от еколозите с приз за „изкопаемо на деня". Играта на думи идва от английското fossil, което се използва в значението на фосил (вкаменелост, изкопаемо), както обаче и държава, която ползва много „изкопаеми" горива като нефт и въглища (те са се формирали за милиони години и в този смисъл са фосилни).

Делегатите приеха с освиркване анонса на Майа Грийн, че Канада е заела едновременно първото и второто място в негативната класация. Номинацията е за това, че Канада „подвежда света, отхвърля протокола в Киото и очебийно измива политическата си пералня на международната сцена".

След това Грийн е поставила петролна лампа и канадското знаме на подиума, пред постер на бълващ огън Тиранозавър рекс. Изгарянето на фосилни горива е най-сериозният източник на парникови газове.

За първи път „изкопаемо на деня" - наградите бяха връчени през 1999 г. на годишната конференция за климата на 190 държави, която обаче тогава не успя в създаването на Мрежа за Действия по Климата.

Канадската делегация е отказала да даде изявления пред медиите, след като страната е спечелила наградите. Едно от действията на Канада, което възбуди духовете, беше изявлението, че ще бъде „много, много трудно" да се спази обещанието за намаляване на емисиите, поето в Киото.

Другите „изкопаеми" призьори са Австралия, Саудитска Арабия, ЕС и САЩ.

Американският президент Джордж Буш, чиято страна отказа да подпише протокола в Киото, бе обявен за „изкопаемо на столетието".