Азиатските капиталови пазари приключиха силно днешната сесия, след оповестените добри счетоводни отчети и заради очакванията за нови лихвени понижения в САЩ. Американските борсови индекси също повишиха стойността си, като Dow Jones завърши на зелено с 0.75% до ниво 12 427.26 пункта, припомня Ройтерс.

Европейските борси започват деня със същия позитивен тон като американските и азиатските си колеги. Минути след отварянето на пазара, основните индекси са с около 1% нагоре, в очакване на огромното количество отчети на компаниите. Анализаторите очакват днес, пазарите да приключат с ръст от поне 1.5%.

Докато фондовите борси постепенно възвръщат позитивното си настроение, инвеститорското внимание е приковано към стоковия пазар. Златото удари 27-годишен връх на $945 за трой-унция, а петролът вчера докосна нивата над $101 за барел. Това допринася за по-високото инфлационно ниво в САЩ, а от там и по-силно изразеното желание на хедж-фондовете да купуват стокови фючърси.

Японският борсов индекс Nikkei приключи днешната търговска сесия с ръст от 2.8% като така възстанови почти всички загуби от сряда. Регионалният азиатски индекс MSCI се покачи с 1.5%. Припомняме, че през януари азиатските акции изгубиха по средно 10% от стойността си, а февруари преминава в условия на силна волатилност и резки движения в двете посоки.

„Пазарните условия са като климатичните в момента. Три студени дни, а след това четири топли", коментира японски анализатор.

Тайванският борсов индекс се покачи с 2.4%, докато този на Хонк Конг бе с 1.4% по-висок. В Австралия настроенията също бяха позитивни, като индексът покачи с 1.6%.

Българската фондова борса започна деня спокойно като в момента основните индекси са слабо променени в двете посоки. Оборотът преминава 11 млн. лв. час след отварянето, като по-голяма част от него се дължи на сделка сключена с акции на Катекс АД (над 10 млн. лв.). Вчера интерес представляваше напълно противоположното завършване на родната ни фондова борса с тези в чужбина.