Каварна ще открие туристическия сезон в началото на месец май, когато ще бъдат общоградските мероприятия по случай празника на Каварна, 6 май. На 8 май ще се проведе национален маратон, който се организира за втора поредна година разказва Коста Аргиров, директор на дирекция „Туризъм" в община Каварна.

През май ще се състои и Младежкият фолклорен фестивал „С България в сърцето", който се организира от община Каварна и Илия Луков. Очаква се да присъстват между 1500 и 1800 души..

Единственият проблем остава подготовката на плажовете, които са държавна собственост. Те трябва по най-бързия начин да се отдадат под наем или на концесия, за да могат да се подготвят за активния туристически сезон.

Рекреативния туризъм ще започне в началото на месец юни. Ще бъдат подготвени курортните комплекси до 15-20 май и ще бъдат отворени хотелите.
Няма промяна в настанителата база, като само при частните квартири има увеличение с 48 легла.

Цените се определят от категорията на местата за настаняване и ще са в диапазон от 10 до 25 лв. на легло за нощ. По-висока е цената на нощувката в спа-центъра, който представлява четиризвезден хотел. Там нощувката в двойна стая е 70 лв., което означава, че нощувката на легло е 35 лв. на нощ.