Китай и Казахстан подписаха две важни съглашения в сферата нефт и газ.  Газопроводът от Туркмения до Китай ще бъде построен, а нефтопроводът Атасу - Алашанкоу ще бъде разширен. Китай освен това ще получава нефт от Кашаганското находище, научава „Ведомости".

Председателят на Китайската Народна Република Ху Дзинтао посети Казахстан направо в деня на парламентарните избори. По време на визитата му бяха подписани 10 документа за взаимно сътрудничество.

Най-голямото съглашение е за разширяването на нефтопровода Атасу - Алашанкоу. Тръбата ще бъде продължена до град Кенкияк и ще се съедини с нефтопровода Кенкияк - Атирау.

Ще възникне единна магистрала от Алашанкоу на китайско-казахската граница до каспийското пристанище Атирау. В Китай тръбата ще бъде продължена до нефтопреработвателния завод Душандзе.

По този начин пропускателната способност на нефтопровода ще възлезе на 20 млн. т. нефт годишно, или два пъти повече от сега. Завършването на проекта се планира за 2010 година. Ще възникне възможността за износ на нефт от Каспийско море за Китай.

Сега най-голямото находище в Казахския сектор на Каспийско море е Кашаган. Той е разработван от консорциум международни нефтени компании, оглавяван от италианския Eni. Там са също ConocoPhillips, Royal Dutch Shell, френската Total, японската Inpex Holdings и др.

Правителството на Казахстан е недоволно от работата на чуждите нефтени компании, защото консорциумът вече два пъти отлага сроковете за начало на добива на нефт от находището - от 2005 на 2008 и след това на 2010 година.

В края на юли министърът на енергетиката на Казахстан заяви, че ще преговаря с Eni за увеличаване на дела на Казахстан при разпределение на печалбата от 10% до 40%.

Преди десет дни премиерът на страната Карим Масимов каза в интервю за WSJ, че не изключва смяната на оператора на проекта.

От чиновници в казахско министерство става ясно обаче, че засега на дневен ред стои въпросът за преразглеждане на неизгодното за Казахстан съглашение, сключено през 1997. Въпросът за смяна на оператора ще бъде поставен, само ако Eni не са отстъпчиви.

Газопроводът Казахстан - Китай ще доставя в Китай газ, който КНР ще купува в рамките на  китайско-туркменското съглашение за сътрудничество от 2006 година. Съглашението предвижда доставки в Китай на 30 млрд. куб. м туркменски газ в периода 2009-2038.

Пропускателната способност на тръбопровода ще е 40 млрд. кубически метра годишно. Той ще тръгва от Хоргос на китайско-казахската граница и след това ще се разделя на два клона: единия през Узбекистан към Туркмения, втората към казахското находище Бейнеу.

Според сегашните договорени условия, Китай (чрез Китайската национална петролна компания) и Казахстан (Казмунайгаз) ще имат равни дялове в проекта. За сметка на своята квота, казахите ще дават на китайците право за пренос на 10 млрд. куб.м. газ годишно.