Китайските политици и централни банкери ще преживеят една доста трудна 2008 г., от гледна точка на високата инфлация и занижено външно търсене в следствие на по-слабото икономическо развитие в световен мащаб. Прекалено големите инвестиции в страната и невъзможността да се усвоят навреме свободните парични средства, водят до галопиращ ръст на инфлацията, сподели с безпокойство финансовият министър Ли Йонг.

Китай предприе серия от оздравителни мерки, като частична или пълна отмяна на данъчните облекчения за износителите, както и засили контрола над чуждите инвестиции. Икономиката на азиатската страна започна да дава сериозни сигнали за прегряване, след като за първите девет месеца на 2007 г., тя е растяла с темп от 11.5%.

Китайската народна банка, повиши лихвените нива шест пъти през изминалата година, като същевременно увеличи и задължителните банкови резерви. По този начин, финансовата институция смята, че ще успее да се пребори с прекалено голямата ликвидност в страната и ще ограничи кредитирането.

"Въпреки че за момента, промяната във фискалната и монетарна политика на страната, дава добри резултати, все още сме далече от това, което искаме да постигнем", коментира министър Ли.

Инфлацията в страната е нараснала с почти 7.0% през първите 11 месеца на 2007 г., което е най-бързият темп на растеж от поне десет години насам. В страната определено може да се забележи растящото безпокойство на управляващите лидери, като почти всяка седмица се насрочват спешни заседания за контрол на цените. Правителството обяви в сряда, че ще "замрази" цената на енергоносителите и ще интервенира пряко на пазара, за да запази ниски цените на най-необходимите стоки.

С продължаващото поскъпване при цените на храните и горивата по световните пазари, прогнозите на китайските финансисти за инфлацията през 2008 г., са за ръст от 4.6%. Според експерти, това прогнозно ниво е силно подценено, като инфлацията в страната ще става все по-трудна за контролиране.

Задължителните банкови резерви са вече на исторически високо ниво от 14.5%, а възможностите за прокарване на по-рестриктивна монетарна политика стават все по-малко. Китайската народна банка е с вързани ръце, като няма да може да повишава лихвеното ниво още дълго време, предвид факта, че в повечето страни по света то пада.

Дори без да поддържа примамлив лихвен диференциал със САЩ, Китай се очаква да привлече огромни количества нежелани финансови средства в страната си. Това е една от последиците на кредитната криза в САЩ, тъй като много инвеститори започнаха да разглеждат развиващите се пазари, като "убежище" по време на финансови кризи.