Вече има и арести: в централата на Siemens в Пекин полицията е задържала временно служителка на концерна с китайски произход.

Китайските медии предават, че ръководителят на централната болница на град Сонгиян е бил задържан заради подозрения за корупция. Въпросният Хоу е бил отговорен за закупуването на медикаменти и медицински уреди от 1992 година. Той отново и отново е поръчвал за болницата си само оборудване на Siemens. Болницата и общината не са искали да коментират случая.

Medical Solutions, поделението за медицинска техника на Siemens, е едно от най-големите в света.

Преди няколко дни корпорацията намекна за случаи с корупция в някои от операциите си в Китай. По време на първото посещение на новия председател на управителния съвет Петер Льошер, шефът на китайското поделение Ричард Хаусман говореше за „нередовности". Били са освободени 20 служители заради „непремерени бизнес дейности".

В германски икономически медии се посочва, че одиторската компания KPMG още в края на 2006 се е дистанцирала от вътрешните механизми за контрол на концерна.

Тогава се говореше за „материални слабости" и е била поставяна под съмнение ефективността на вътрешния контрол. KPMG подчертано са се отказали да дадат оценка на взетите от ръководството насрещни мерки след разтърсилите пресата разкрития за корупция.