Икономическият растеж на Китай може да се забави до 10.5% през тази година, след като успя да приключи 2007 г. с 11.5%. Това ще е следствие от световната икономическа слабост и взетите от правителството мерки за борба с прегряването на икономиката.

Според държавни експерти, мерките за ограничаване на икономическата експанзия са временни, като няма да засегнат чувствително потреблението, чуждите инвестиции и експорта. Това се прави, за да се противодейства на инфлацията в страната и да се доведе тя до 4.5% през 2008 г., от почти 5% през 2007 г.

„Макроикономическият контрол налаган от държавата, трябва деликатно да ограничи икономическия растеж, а не да го възпрепятства", коментират китайски анализатори.

От Китай са съобщили още, че ще предприемат стъпки срещу големите замърсяващи производства в страната и ще настояват за по-висока енергийна ефективност.

Припомняме, че миналата година Китай увеличи шест пъти лихвеното си ниво, а накрая повиши и задължителните банкови резерви, за да ограничи свободните финансови ресурси на кредитните институции. Централната банка повиши още веднъж нормата на задължителните резерви миналата седмица, като потвърди че ще продължава тренда на покачване и през цялата 2008 г.