Експертите, които оценяват опасностите за изчезване на цивилизацията, добавиха и промяната в климата към ядреното унищожаване, като едни от най-големите заплахи за човешкия вид.

В резултат на това, на 17 януари 2007 г., стрелките на „Часовника на страшния съд" (Doomsday Clock), се преместиха с 2 минути напред, като вече остават едва 5 минути до „полунощ" (своебразната точка на самоунищожение). Концепцията за този часовник датира от 40-те години на 20 век, когато е въведен от Асоциацията на атомните учени, като измерител на опасността от самоунищожение на човешкия вид.

За първи път оценка на опасността е дадена преди 60 години, когато американските военновъздушни сили бомбардират японските градове Хирошима и Нагасаки. От най-черните дни на Студената война до днес, показателят за опасността не е бил толкова близо до „дванадесетият час". Най-близко е бил само на 2 минути от полунощ през 1953 г., когато САЩ и Съветския Съюз правят опити с термоядрено оръжие.

Решението да се преместят стрелките на часовника от 7 на 5 минути до полунощ, беше взето след като учените ревизираха показателите за „Деня на страшния съд" (краят на света) и това кои фактори допринасят най-много за възможността от заличаване на цивилизацията.

Растящата световна нестабилност отново породена от ядрените оръжие доведе човечеството до „Втора ядрена ера", като според специалистите от Асоциацията, промените в климата се нареждат на второ място след ядрените оръжия като глобална опасност.

Причината поради която стрелките бяха преместени с две минути напред, беше растящата нестабилност около ядрената програма на Иран и Северна Корея, както и разположените в готовност за изстрелване 26,000 ядрени бойни глави в САЩ и Русия. Опасността се засилва и от невъзможността за контрол и проследяване на международния трафик на ядрени материали като обогатен уран и плотоний.

Бюлетинът на атомните учени до момента отчиташ като фактор за самоунищожение на човечеството единствено атомните оръжия и други технологични иновации дело на еволюцията. Днес за първи път към тези фактори се прибавя и промяна в климата като смъртна опасност за населението на Земята, т.е. това е първия път, когато учените започват да отчитат като заплаха фактор, който не е под пряк контрол на правителствата и хората по света.

Друг фактор, който вече ще се отчита от учените, е биологичното и генно инженерство, за което се смята, че може да доведе до необратими последици, ако не се експлоатира разумно. Въпреки че вредата, която ние хората нанасяме на планетата Земя с развитата индустрия и автомобилният парк, не е толкова мигновена като ядрен взрив, тя може да е също толкова катастрофална за бъдещите поколения.

В идните десетилетия, покачващото се ниво на световния океан, горещините, настъпващите пустини, както и новите болести и войни за вода и плодородна земя, може да означава всеобщо унищожение за човечеството породено от промените в климата.

Агенцията се е обявила против използването на ядрено гориво за мирни цели. Въпреки че ядрената енергетика намалява неколкократно изхвърлянето на парникови газове в атмосферата, доставката и дистрибуцията на ядреното гориво може да бъде използвано и за престъпни цели с цел унищожаване на хора по света.

Според учените обаче, човечеството не трябва да се отчайва от негативните прогнози за бъдещето на планетата, тъй като преди време, ядрените оръжия също бяха основен проблем пред заличаването на цивилизацията, но беше постигнато сериозно развитие по намаляване броя им и по-строг контрол за притежаването им.

През последните 60 години, „Часовникът на страшния съд" е променял стрелките си напред и назад 18 пъти. Най-далече от „полунощ" (своебразната точка на самоунищожение) е бил през 1991 г., когато минутната стрелка е била на 17 минути разстояние от дванадесетия час. Именно тогава САЩ и Русия подписват договор за намаляване на ядреното въоръжение.

За последно, минутната стрелка на часовника беше преместена с две минути напред до 7 минути преди 0 часа през 2002 г., когато САЩ алармираха за възможността от придобиване на ядрено оръжие от терористи.