Внимание, подпийнали шофьори! Нов модел на Нисан с вграден анализатор за дъх ще даде нов тласък на усилията на японците да държат далеч от пътя пияните шофьори.

Алкохолните детектори при моделите на Нисан анализират дъха, потта и бодростта, след което, ако е нужно, предупреждават с гласово съобщение и блокират двигателя на колата.

Сензорите за дъх на местата на щофьора и пътниците измерват нивото на алкохола, в същото време детектор вграден във волана измерва нивото на изпотяване на дланта при шофиране.

Моделите на Нисан се гордеят и с още една екстра. Те имат вградена камера, която измерва бодростта чрез сканиране на окото и предупреждава със звуков сигнал и съобщение на английски и японски, ако е дошло време за почивка.

Интересно е да се отбележи, че някои модели разполагат с технология за автоматично затягане на колана в случай, че шофьорът започва да става сънлив. В същото време монитор следи дали колата следва маркировката на платното, в което се движи.

Третият в Япония производител на коли не конкретизира какви ще бъдат маркетинговите стратегии, но има намерение да се бори с всички сили, за да намали броя на пътните произшествия наполовина до 2015.