Борси и инвестиционни банки внедряват нови компютърни системи за алгоритмична търговия, за да си осигурят конкурентно предимство. Компютрите постепенно изместват търговците, много от които ще загубят работата си в близките години, съобщават от TechNews.bg.

90% по-малко търговци ще работят във водещите инвестиционни банки през 2015 година в резултат на компютърната инвазия в сектора, според ново проучване на IBM. Прогнозите сочат, че роботите навлизат устремно в борсовата търговия и няма кой да ги спре.

Инвестиционните банки и борсите внедряват най-бързите и сложни системи в опит да излязат пред конкурентите на един изключително динамичен пазар. Компютърните мозъци на тези институции използват набор от правила и алгоритми, които им позволяват да реагират мигновено на промените в пазарните условия и да извършват най-печелившите сделки.

Скоростта е едно от най-важните предимства на компютризираните системи пред хората, занимаващи се с борсова търговия. Друг плюс, който накланя везните към машините, е тяхната способност да работят денонощно, без да получават заплата.

Наскоро лондонската борса увеличи значително компютърния си капацитет, за да бъде в крак със засилващата се тенденция на алгоритмична търговия. Преди месеци пък издател на финансов бюлетин замени редакторите с компютри и специализиран софтуер, като си осигури по този начин мигновено генериране на последните новини и сериозни икономии от работни заплати.