Южнокорейската група STX съобщи днес, че е придобила контролен дял в норвежката компания Aker Yards за сумата $800 млн., съобщава Financial Times. Корейците решават да разширят присъствието си в привлекателния бизнес със строителство на морски пътнически кораби.

Това е най-голямата чуждестранна сделка на корейска корабна компания. STX е петата по сила корабостроителна компания в Република Корея и е възприела стратегия на агресивно разширяване на бизнеса, поглъщайки местни компании като STX Shipbuilding през 2001 и STX Pan Ocean през 2004.

STX са казали, че ще финансират покупката на дяла от 32.9% в норвежката корабостроителница чрез теглене на кредит и нова емисия акции на свързаните компании. Между другото, след първичното публично предлагане на акции на STX Pan Ocean, STX разполага с достатъчно кеш за експанзия.

Според анализартори, с помощта на тази сделка STX ще стъпи в бизнеса с круизни кораби, тъй като Aker строи круизи, фериботи и други специализирани плавателни съдове. STX ще засили участието си на европейския пазар в условията на засилена конкуренция с китайските компании.

Много корейски корабостроителници като Samsung Heavy Industries и Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering се пренасочват към бизнес с повече добавена стойност като круизни лайнери, защото китайските корабостроителници бързо разшириха капацитета си и изпревариха Южна Корея като най-голям в света корабостроител.

От първите 10 най-големи корабостроителни компании в света, в Южна Корея са разположени седем. За първото полугодие корейските предприятия спечелиха рекордните поръчки за $33.2 млрд., повишение от 51.3% спрямо предходната година, заради все по-скъпите плавателни съдове, които строят.

Акциите на STX Shipbuilding се повишиха с възможните за деня 15%, докато свързаната STX Engine, произвеждаща морски мотори, поскъпна с 10%. За тази година акциите на STX Shipbuilding учетвориха стойността си, тъй като компанията имаше много поръчки за контейнеровози и петролни танкери. Печалбите на компанията за второто тримесечие също бяха рекордни.

Норвежските Aker имат годишни продажби от $4.8 млрд. и 18 корабостроителници в осем държави, сред които Германия и Франция. Загубите, отчетени за второто тримесеиче, бяха по-големи от очакваното, тъй като разходите в корабостроителницата във Финландия нарастват.