Нека започнем от оценката на синдикатите по този въпрос. Това е добро начало, тъй като синдикатите обикновено надценяват негативните ефекти - в този смисъл, ако вземем тяхната оценка и премахнем някои от необоснованите допускания ще достигнем до реалния резултат.

Според синдикатите:

"Близо 40% от работещите в България ще усетят негативните последици от въвеждането на плоския данък догодина, твърдят от КНСБ. Толкова хора у нас получават заплати между 200 и 400 лева. Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров цитира данни на Националния осигурителен институт, според които 1,2 млн. души у нас са заетите в реалния сектор са с доходи под 450 лева месечно."

Печелившите
От изчисленията на КНСБ разбираме едно сигурно нещо - поне 60% от работещите ще спечелят от плоския данък. Няма никакъв спор и никога не е имало различни мнения по тази тема. И според най-негативните и черни прогнози поне 2 милиона човека ще спечелят от плоския данък. Това само по себе си е добра новина, защото рядко се е случвала реформа, от която да спечелят толкова много хора наведнъж.

Реално, спорът е по отношение на това колко хора ще загубят от въвеждането на плосък данък. Ако трябва да сме още по-прецизни, всъщност става въпрос за въвеждане на плосък данък с необлагаем минимум. Това е важно, защото ако бъде въведен плосък данък с необлагаем минимум никой дори и теоретично не би могъл да загуби от тази данъчна реформа. А ако трябва да навлезем докрай в детайлите, част от загубите, споменавани от синдикатите, се дължат на нещо съвсем различно - промяната в съотношението на осигурителните вноски. Но тези детайли не са толкова важни в момента

Губещите
Синдикатите казват, че според данни на Националния осигурителен институт 1.2 милиона човека в момента се осигуряват на по-нисък доход от 450 лева месечно. Това са малко под 40% от работещите в България. Трудно можем да проверим дали данните  на НОИ са точно такива, доколкото не са достъпни публично и затова ще трябва да се доверим на синдикатите.

Всъщност, големият проблем с данните е друг - и е свързан с наличието на сива икономика. В същото изявление, в което Пламен Димитров от КНСБ твърди, че 40% от работещите ще загубят от плоския данък, той казва, че една трета от работещите имат доходи от сивата икономика. С други думи, самите синдикати признават, че официалните данни на НОИ не са верни, защото много хора укриват доходи.

Последиците от подобно твърдение са сериозни. Ако 40% от хората имат официален доход под 450 лева, а в същото време 33% от хората имат допълнителни недекларирани доходи, то е съвсем очевидно, че делът на хората, които реално получават доход под 450 лева е значително по-нисък.

В допълнение, това че един човек получава днес 420 лева, не означава, че и през 2008 година ще продължи да получава толкова. Точно обратното - при запазване темповете на увеличаване на доходите хората, които в момента получават средна заплата от 400 лева заплата, след една година ще получава вече над 460 лева. На практика, средните заплати между 390 и 450 лева днес се транслират в средни заплати от 450-520 лева след една година. Т.е. 40-те процента от хората, които официално получават под 450 лева доходи след една година няма да са 40%, а по-скоро 30%-35%.

От всичко казано дотук остава впечатлението, че според официалната статистика губещите от плоския данък са горе-долу толкова колкото са хората, които имат недекларирани доходи. Тук възниква въпросът дали тези две групи от хора съвпадат?

По сектори
Според публикуваната статистика на Националния статистически институт (НСИ) най-ниски заплати в България се получават в сектор селско и горско стопанство където според официалните данни заплатата е 291 лева на месец средно (данните са към месец септември 2007). Трябва да имаме, обаче, предвид две неща. Първо, голяма част от доходите на селските стопани са във вид на натура и не се облагат с данъци, т.е. върху тези си доходи те плащат нулев данък. Второ, селските стопани плащат много по-ниски осигурителни вноски от останалите заети. В този смисъл, средното данъчно-осигурително бреме на селските стопани е доста по-ниско отколкото на останалите заети.

Други хора с ниски официални заплати са в сектор "Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството", които според НСИ вземат 328 лева заплата на месец. На практика, едва ли може да се намери и един автомонтьор или дилър на автомобили, който да взима 328 лева заплата. Реалните доходи в сектора са в пъти по-високи.

Строителството също според официалната статистика е сектор с ниски доходи, с 373 лева средна заплата през септември. Реално, от няколко години търсенето на строителни работници е много силно и заплатите в сектора са в пъти по-високи и продължават да се увеличават. Дори според официалните данни увеличението на заплатите за една година е почти 30%. Очевидно и тук няма да намерим хора, които да пострадат от плоския данък.

Много ниски заплати - според декларираните данни - има и в сектор "Хотели и ресторанти". Средната заплата официално е 306 лева. И тук, както и в строителството, търсенето на персонал е високо /особено по морето и курортите/ и заплатите са значително по-високи, но не се декларират. Да не говорим, че никой дори и не си помисля да плаща данък върху бакшишите, които получава - а това е голяма част от доходите, която остава необложена.

В споменатите отрасли работят почти една трета от заетите. Важното е, че при всички тези отрасли забелязваме, че ниските официално декларирани заплати са свързани с наличие на "сиви" и недекларирани доходи. Т.е. в много от случаите хората, които според официалните данни имат доход под 450 лева са всъщност хората, които имат допълнителни недекларирани доходи. Което радикално намалява броя на възможните губещи от плоския данък без необлагаем минимум.

Компенсации
Очевидно губещите от плоския данък и премахването на необлагаемия минимум не са 40% от работещите, а многократно по-малко. Но дори и при тях положението не е безнадеждно, защото:

Първо, правителството ще компенсира всички работещи в държавния сектор.

Второ, минималната заплата се увеличава с цели 22%, т.е. всички хора с доходи на или около минималната заплата не само ще бъдат компенсирани, но и ще спечелят (а в България много хора декларират минимални доходи).

Трето, минималните осигурителни прагове се увеличават средно с 26%, което означава, че всички с доходи около минималните осигурителни прагове ще спечелят, а няма да загубят от реформата (отново, много хора декларират доходи равни или малко по-високи от минималните прагове).

Четвърто, ръстът на заплатите е толкова висок през последните години, че до 2-3 години няма да остане и един човек с доход под 450 лева. Което означава, че дори в най-лошия случай губещите от данъчната реформа са губещи само временно и ще започнат да печелят от нея след не твърде дълъг период от време.

Пето, както изглежда през 2008 година има шанс за ново намаление на осигурителните вноски с поне 3 процентни пункта. Ако подобно намаление се случи, най-вероятно още през 2008 всички ще започнат да печелят от плоския данък независимо от премахването на необлагаемия минимум.