Бяха тежки месеци за китайските износители. През месец март откриха, че отровна храна за домашни животни с китайски произход убива животни в Америка. От тогава досега китайски товари вариращи от токсична паста за зъби до играчки и морски дарове, както и стотици хиляди дефектни автомобилни гуми, предизвикаха големи страхове относно безопасността. Дефектните стоки, които от дълго време притесняваха китайските консуматори, започват да се разпространяват във външния свят - една тенденция, която изостря опасенията от интензивно разрастващия се китайски износ.

Историите за опасно калпавото производство в Китай не са нищо ново. През 2004 бебешки продукт-менте изби десетки деца. В по-близко време китайска медия обяви за половин дузина мъртви и множество болни от сбъркан антибиотик, 11 умрели от заразени инжекции, 56 души разболели се в резултат на консумация на заразено месо, токсични закуски снети от продажба и фалшив кръвен протеин открит в болници. През май завеждащият китайската агенция, регулираща храната и лекарствата, Дзенг Ксаяу, бе осъден на смърт за взимане на подкуп срещу лиценз за производство на фалшиви лекарства и медицински уреди. А пък тази седмица доклад от Генералната администрация за надзор накачеството, инспекция и карантина, основното тяло-пазител на качеството в Китай, каза, че 20% от тестваните вътрешни продукти не са срещнали стандартите за безопасност.

Обаче твърде отскоро грешките, касаещи безопасността, привлякохавниманието на чужднците. На 1 юли Чарлс Шумер, американски сенатор - отявлен критик на Китай, представи доклад, отбелязващ, че 60% от стоките, върнати обратно от американския регулатор по безопасността, са дошли от Китай. Само през юни, се казва в доклада, опасни дефекти или отрови са предизвикали връщането на 68 хил. сгъваеми стола, 2300 играчки - барбекю, 1.2 млн. отоплителни тела, 5300 обеци, 1.5 млн. детски влакчета „Томас-веселото локомотивче" и 19 хил. детски герданчета. Американската администрация на храната и лекарствата също така отказа няколко товара заразена храна от Китай тази година, а един американски търговец на едро от Ню Джърси върна обратно шоколадчета, съдържащи потенциално канцерогенни съставки.

Капризните американци не са единствените, разтревожени от китайските износни продукти. В Панама бе докладвано за смъртта на около 100 души след поемане на сироп за кашлица - менте от Китай. В Хонг Конг, магазините рутинно продават основни продукти като яйца и мляко, произведени в Китай, по-евтино от тези от други страни - добър индикатор за доловената опасност. На 4 юли представители на законодателната власт в територията упрекнаха правителството за немарливи стандарти по безопасността. В отговор то обеща да разработи система за „проследяемост" на произхода на доставките, за да открие и да се справи с проблемите от първоизточника им - в Китай. Европейският съюз също изрази загриженост.

Бедните страни, в които производството често отбелязва бумове, се борят да поддържат качествени стандарти от самото начало. „Произведено в Япония" и „Произведено в Корея" едно време бяха синоними на калпава стока. Следвоенна Япония също беше бедствие за околната среда. Фотографиите на Юджийн Смит на жертвите от отравяне с живак в залива Минамата станаха международен символ на поелата по грешен път индустриализация. Но потайността на Китайското правителство, както и широко разпространената корупция и здравият хомот на пресата, вероятно влошават нещата.

Г-н Шумер се страхува, че много грешки никога не биват откривани. В крайна сметка, в Америка, както в повечето държави, само относително малка част от вноса се подлага на инспекция. Още повече, множество агенции имат право да изследват и блокират товари, създавайки бюрократично тресавище. Той предлага един цар на вносада контролира мониторинга на китайските стоки. Критиците на предложението обаче се страхуват, че тази фигура ще бъде податлива на политически натиск и скоро ще прибегне до протекционизъм в името на безопасността.

Освен това проблемът е възможно да се разрешава от самосебеси. Един производител от южен Китай си спомня как завод изхвърлил бои във водоснабдяването през 90-те, боядисвайки в синьо всички дрехи на местните - и, несъмнено, причинявайки щети и на техните вътрешности. Този завод сега е закрит. Друг мениджър си спомня ужасяващите условия в една фабрика за сок, които за щастие довели до затварянето й. Днес по-типичен китайски завод по-скоро е някоя то китайските централи на PepsiCo, казва той, със стандарти за безопасност сред най-строгите в света.

Такива подобрения са провокирани от осъзнат собствен интерес. Много производители осъзнават каква обида е станала фразата „Произведено в Китай" и взимат мерки да запазят репутацията си. Малки и зле наглеждани снабдители и подизпълнители са виновни за много от най-лошите бедствия. Така Кока Кола е забранила на подизпълнителите си да имат свои подизпълнители, за да осигури стриктен контрол на качеството. McDonald's, знаейки че един лош хамбургер може да развали репутацията им, са отишли още по-далеч,  създавайки цяла собствена снабдителна верига с повече от 40 съоръжения, произвеждащи телешко, пилешко, марули, краставици, питки и дори специален сос. А компании като Ли & Фунг се съревновават в помагането на производителите да проследяват снабдителните си вериги и да подобряват качеството на стоките, които купуват.

Може би най-окуражаващият аспект на скорошните скандали е, че въобще се появяват на бял свят. За първи път от десетилетия Китайското правителство стига до там да назначава уважавани професионалисти, които не са членове на Комунистическата партия, да завеждат министерствата на науките и здравеопазването. И двамата споменати министри са учили и работили в Европа. Колкото по-добре те си вършат работата, толкова по-голям брой скандали и проблеми е вероятно да се появят. Последната седмица правителството обяви, че е затворило 180 завода за храна през последните шест месеца. Ако трябва да се подобри качеството на китайското производство, първата стъпка е да се покажат неговите дефекти.

Превел от английски: Емил Бонев