Посегателствата върху железницата продължават. Най-често срещаните случаи са поставяне на предмети върху железния път, замерване на влакове с камъни, умишлено спиране на товарни влакове с цел грабеж, посегателства на части от вагони и локомотиви, кражби на действащи съоръжения от осигурителната и телекомуникационна техника, железопътни релси, жп стрелки и части за тях, скрепителни елементи, т.е. всякакви метални и медни части, които могат да бъдат предадени на складовете за вторични суровини, посочват от железопътния холдинг.

На 31 октомври, около 17:30 ч., пътническият влак № 81205 от Панагюрище за Пловдив удря поставен камък върху железния път в участъка между гарите Панагюрище и Съединение. Вследствие на удара влакът престоява в гара Съединение от 17:36 ч. до 18:04 ч. за оглед на дизеловата мотриса „Дезиро". След извършения оглед е установено, че е пробит картера на скоростната кутия на мотрисата. В момента дизеловата мотриса е в очакване на ремонт за възстановяване на нанесените щети, които все още са в процес на оценяване. В случай, че се наложи смяна на скоростната кутия на мотрисата, сумата би могла да достигне близо 60 000 лв.

Най-важното измерение на подобни действия, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на железницата. Подобни посегателства са огромен риск за сигурността на движението и биха могли да доведат до катастрофи с непредвидими последствия.

Голям брой посегателства се регистрират срещу железопътната инфраструктура, което също е предпоставка за железопътни инциденти, а разходите за възстановяване на жп инфраструктурата са огромни. Само от началото на годината до средата на месец октомври 2014 г., ДП НКЖИ е регистрирала 397 бр. кражби на стойност 1 060 627 лв.

В „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД са регистрирани 111 бр. кражби на стойност около 400 000 лв., а кражбите в „БДЖ - Товарни превози" ЕООД са в размер на над 100 000 лв.

От началото на 2014 г. до настоящия момент са регистрирани 11 случая на умишлено поставяне на различни предмети върху железния път, поради които се е стигало до нанасяне на щети по локомотиви и мотрисни влакове. Обикновено предметите, които се поставят върху железопътните линии са камъни, автомобилни гуми, клони и др.

Много често пътническите влакове са обект и на замервания с камъни. От началото на годината досега са регистрирани 49 случая, при които по влакове на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД са хвърляни камъни. При 10 от тези случая, обект на злонамерените действия са били мотрисите „Дезиро", които заедно със спалните вагони са най-новият подвижен състав на железопътния превозвач. При два от случаите на замерване на пътнически композиции с камъни са пострадали двама пътници. През 2013 г. случаите на замерване на влакове с камъни са 92, а щетите от тях възлизат на над 100 000 лв.

Ръководствата на „Холдинг БДЖ" ЕАД и ДП НКЖИ водят дългосрочна политика за намаляване на кражбите и посегателствата по железопътната инфраструктура и подвижния състав, като безопасността на пътниците е приоритетна задача на двете дружества.

Във връзка с посегателствата срещу собственост на националния железопътен превозвач „Холдинг БДЖ" ЕАД предприема мерки за тяхното ограничаване чрез провеждане на съвместни инициативи с органите на МВР, организиране на допълнителна охрана на влаковете в проблемните участъци, провеждане на разяснителни кампании за последиците от посегателствата по подвижния състав и железопътната инфраструктура в училища и по места, където се наблюдава повтаряемост на подобни случаи и др.

Възможностите на ДП НКЖИ за предотвратяване на посегателствата са ограничени, тъй като не разполага с необходимия ресурс и правомощия. Въпреки това, тече подмяната на медните кабели с оптични, които засега не са обект на посегателства. В ход е и поетапно внедряване на видеонаблюдение на жп гари и жп прелези.

За ограничаване на посегателствата върху подвижния състав и железопътната инфраструктура, двете компании разчитат както на доброто взаимодействие с органите на МВР, така и на подкрепата на други държавни институции, имащи отношение към решаването на проблема.