По информация на Handelsblatt, вероятно около 5 млрд. долара в кредити за финансиране на поглъщания са били продадени от Deutsche Bank. Купувачите са два фонда с дялово участие от САЩ. Подобни кредити, отпускани за поглъщания между фирми, бяха станали много трудно продаваеми заради световната финансова криза.

Запознати със сделките са казали за германската медия, че „Дойче банк" вероятно ще продаде кредити в подобен обем и в Европа. Банката реализира кредитите на 90% от номиналната им стойност. Досега говорител на банката или на някой от спряганите като купувачи не е взел отношение.

Проблемът с продажбата на кредити за фирмени поглъщания, т.нар. Leveraged Loans, вече доведе до обезценяване на взимания за милиарди от банките по целия свят. В Deutsche Bank кризата вече заличи почти пет милиарда евро.

Обаче в началото на седмицата Wall Street Journal съобщи, че Deutsche Bank иска да се раздели с кредити в размер на 13 млрд. евро. Финансовата институция искала да ги продаде не като цял пакет, а на траншове. Изглежда, първата стъпка се е получила - коментират от Ханделсблат.

Германската банка следва стъпките на конкурентите си от Citigroup. Миналата седмица в банковите среди се е говорело, че американската негабанка иска да продаде на финансови инвеститори кредитен пакет в размер на 12.5 млрд. долара.

Няколко американски Private Equity компании били заинтересувани от покупката на кредитите от Citigroup, те се интересували от същото и в Deutsche Bank, твърди WSJ. Споменават се имената на Blackstone Group, Apollo Management и TPG. Банката от Франкфурт освен това била в преговори с Sankaty Advisors, дъщерно дружество на Bain Capital.

Големите банки Deutsche и Citigroup имат най-големи участия в кредити, издавани за фирмени поглъщания. По оценки на информационната агенция Ройтерс, в книжата на банките все още присъстват ливъридж кредити в размер на над 71 млрд. евро, което все пак е с една трета по-малко, отколкото в края на 2007 г. Само в Deutsche Bank ангажиментът към края на миналата година е възлизал на 36 милиарда евро.

Добрата новина е, че Deutsche Bank, както и Citigroup, изглежда успяват в тези транзакции и с това показват, че пазарът за кредити постепенно се съвзема. Това е коментирал анализатор от Merck още в началото на тази седмица. Продажбата на кредити според специалиста ще е свързана с отстъпки и така могат да възникнат интересни корекции в стойността.