Има основателни подозрения, че кризата на ликвидността, която сериозно засегна международните междубанкови пазари, е започнала да се отразява и на българската финансова система.

Днес на няколко пъти бяха регистрирани случаи, в които клиенти със сметки във валута в нашите търговски банки се затрудниха да получат достъп до влоговете си.

Най-фрапиращият пример бе как частно лице поиска да изтегли не чак толкова голямата сума от €30,000 от сметката си в наша търговска банка, но му бе предложено да се задоволи само с част от това количество под предлог, че в момента банката няма налични пари в европейската валута.

При опита ни да потърсим коментар от БНБ по случаите, срещнахме становището, че „това е въпрос на търговските банки и ние не можем да се месим в него".

Първоначалното логично заключение е, че ликвидната криза на международния междубанков пазар се е отразила и на нашия пазар. Както е известно, централните банки по света (Фед, ЕЦБ, днес дори и BoE) през последните седмици наляха много милиарди долари в междубанковия пазар, за да осигурят нормалното функциониране на кредитната машина. И въпреки това кредитът става все по-оскъден навсякъде.

Може да се търси и друго обяснение за недостига на валута  - след като от началото на септември у нас влязоха в сила по-високите изисквания за минимални резерви на търговските банки, централната банка е обезсилила банковата ни система.

Но по всичко личи, че на междубанковия пазар криза на ликвидността в левове няма. Дори банката е интервенирала с покупка на 608 млн. лв с вальор на 17ти септември, което би трябвало да значи, че има излишък от левова ликвидност и централната банка го „събира".

Повод за размисъл дава и един друг момент: финансовите къщи в България не могат да намират валута на реалните цени на международния валутен пазар. Става дума на първо място за американската валута.

Както е известно, от миналата седмица доларът значително се обезцени спрямо нашата валута. Днес, 14ти септември, курс купува на междубанковия пазар бе около 1.408 - 1.4100 лева за долар. Но цената, по която търговските банки предлагат долари на финансовите къщи, бе с половин стотинка по-висока, което е много значително разминаване.

Тази тенденция се наблюдава от самото начало на седмицата въпреки обезценката на долара. "Няма долари", твърдят експерти.

Централният въпрос е: може ли наша банка да вземе краткосрочен кредит във валута отвън така лесно, както преди месец? От ходенето по мъките от телефон на телефон в БНБ за обяснение не разбрахме много.