По време на среща на зам.-министър д-р Светла Бъчварова с Главния директор на Интервенционно-европейски фондове в Унгарската Разплащателно-интервенционна агенция г-н Ласло Ригер, беше обсъдена необходимостта от провеждане на специален търг за българската страна за закупуване на царевица от Унгария, съобщи пресцентърът на МЗГ. 

Двамата обсъдиха процедурата, при която български оператори биха могли да участват в търгове на Унгарската интервенционна агенция.

Разисквана бе необходимостта от българска страна да се изпрати искане до Европейската Комисия  за разпределянето на определено количество царевица от унгарските интервенционни запаси.

Унгарската страна пое обещание да подкрепи България в случай на иницииране на подобно искане.

През следващите месеци ще се работи за сключване на споразумение за сътрудничество между Българската и Унгарската Разплащателни агенции, за каквото унгарската страна е изразила готовност.

1 млн. 200 хил. тона царевица ще бъде предложена на търгове в Унгарската интервенционна агенция. Количеството ще бъде разделено на траншове от по 100 хил. тона, като периодът на разпределяне се очаква да приключи в средата на месец октомври 2007, поясниха от МЗГ.