Лъч от Световния пробег на хармонията мина през Поморие вчера. Представители от 10 страни пробягаха разстоянието между новия и стария град, носейки факелът на хармонията, за да направят Поморие част от международната инициатива под егидата на ЮНЕСКО „Световен пробег на хармонията".

Бегачите бяха посрещнати от представители на всички спортни клубове в града и от кмета инж. Петър Златанов. Деца и възрастни изтичаха последния половин километър до официалната трибуна заедно, увличайки със себе си граждани и гости на града.

Водещ на официалната част бе 23-годишният Зак Салтцман от САЩ, който разказа, че плановете са тазгодишната инцииатива да премине 24 000 километра, като началото е поставено в Дъблин, Ирландия, а краят ще бъде в Москва на 27 септември.

Грандиозното бягане преминава през 49 държави и в него са се включили милиони доброволци. Американецът сподели, че факелът е проекция на духовния пламък във всеки човек - вътрешният огън, който ни помага да се борим и да се усъвършенстваме.

Щафетният принцип на пренасяне символизира единението на хората, без значение от цвят, език или религия. Според основателят на кампанията Шри Чинмой, спортът е мощно средство да се постигне хармония на земята и то трябва да бъде използвано.

Имаше и кратка игра, в която всеки от бегачите каза по няколко думи на своя език, а присъстващите трябваше да познаят от коя страна идва.

Зак Салтцман, като представител на екипа на „Световен пробег на хармонията" обяви Поморие и неговия градоначалник за официални пълноправни членове на кампанията.

След размяната на сувенири, щафетата за мир се отправи към един от най-старите градове в света - Несебър.