Четвъртата по големина американска инвестиционна банка Lehman Brothers е оповестила по-рано днес, че е затворила три инвестиционни фондове, заради хаоса на финансовите пазари и последващите от това негативи.

Общите активи на трите фонда се оценяват на $1 млрд., които вече са прехвърлени към балансовата стойност на Lehman Brothers. Освен това банката е изкупила и обезценени активи на стойност $800 млн. от други неназовани източници.

Повече от 45 големи световни банки, в това число Citigroup и UBS, до този момент са отписали повече от $232 млрд. в активи пряко засегнати от ипотечната криза в САЩ. Продължаващата слабост на американския имотен пазар и по-високият процент на лоши кредити, може да увеличат загубите на банките до $565 млрд., прогнозират от МВФ. Ако включим и негативите за самия имотен сектор, тогава сумата може да нарасне до $945 млрд.

Акциите на Lehman Brothers са вече с 38% по-ниски от началото на годината, а днес се очаква да последват нови разпродажби в следствие на новината. Освен това, експерти от Deutsche Bank предупредиха за нови $2 млрд. загуби за Lehman Brothers през второто тримесечие на годината.

„Въпреки, че проблемът с ликвидността е почти превъзмогнат, все още се притесняваме за допълнителни отписвания на активи", коментира американски анализатор пред Bloomberg. В момента оценката на Deutsche Bank за акциите на Lehman е „купувай".

Приходите на компанията за тази година се очаква да паднат до нивата им от 2005 г., когато обемът им е бил $14.6 млрд. През 2007 г., компанията е успяла да реализира приходи в размер на $19.3 млрд. Lehman обмислят плана за продажба на 20% от притежаваните $75 млрд. активи в ипотечния сектор.