Шефът на British Petroleum лорд Джон Браун в петък представи на руския президент Владимир Путин своя наследник на ръководния пост в компанията Тони Хейуард. Това запознанство не е проста визита от вежливост, тъй като именно Хейуард ще участва в многоходовата комбинация за продажбата на принадлежащия на ЮКОС пакет акции на Роснефть и влизането на Газпром в ТНК-ВР.

Според официалната версия, сегашният изпълнителен директор на BP е трябвало да представи наследника си на президента на Русия, тъй като на първи август тази година Браун напуска поста си. В момента Хейуард е директор на BP по развитието.

Лорд Браун е култова фигура в нефтения отрасъл. След като оглави British Petroleum през 1995, той направи от компанията един от най-силните играчи на енергетическия пазар в Европа. Под ръководството на Браун BP пет пъти увеличи капитализацията си, която сега е над $200 млрд.

Говори се, че след напускането на BP, лорд Браун има намерение да заеме поста председател на съвета на директорите на инвестиционната компания Apax Partners Worldwide.

Сега главната задача на Браун е да научи приемника си да работи в Русия. Лордът се е срещал неведнъж с Путин, последната визита е била през пролетта на 2005. Причината за честите посещения на Браун в Русия е очевидна: голямата част от добива на нефт на ВР дават руските находища. Браун посещава Москва средно два пъти годишно.

Прес-секретарят на компанията в Русия обяснява, че това са основно работни посещения, тъй като ВР има много съвместни проекти с руските компании: като не се брои основният партньор ТНК, водят се преговори с Газпром както за работата в Русия, така и за световните пазари. Освен това съвместно с Роснефть се проучва северната шелфова зона на Сахалин. ВР и Роснефть са подписали протокол за намерения за съвместна дейност на арктическия шелф.

Преди да се срещне с Путин, лорд Браун се е виждал и с шефа на Роснефть Сергей Богданчиков, но от руската компания са се отказали от подробен коментар относно срещата на двамата „нефтени директори".

Една от главните теми на срещата обаче е било решението на ТНК-ВР да участва в търговете за активите на ЮКОС, разбрали са руски журналисти. Става дума за това, че дъщерята на ТНК-ВР, компанията Самотлорнефтегаз, подаде заявка за участие на търга на 27 март. А най-ценният лот тогава ще са 9,4% от акциите на Роснефть, които сега са собственост на ЮКОС.

Някои сметнаха участието на ТНК-ВР в търга просто като начин да се придаде легитимност на събитието, но компанията настоява, че не е подставено лице, а ще наддава честно. И ще конкурира Роснефть, които се считат за главен претендент за собствените си акции.

Но едва заявил желанието си за участие в търга, руско-британският холдинг бе нападнат от основния акционер на ЮКОС, Group Menatep (GM).

Тим Осбърн, изпълнителен директор на GM е заявил, че участието на ТНК-ВР в разпродажбата на ЮКОС заплашва със съдебни искове British Petroleum, 50% собственици на ТНК-ВР.

„Всяка западна компания, участваща на тези търгове, е изправена пред многочислени рискове. Поради това, че те играят за крадени активи, никога няма да получат действителни законни акции".

Руските експерти обаче считат, че Осбърн просто се е „разгорещил" и претенциите му нямат основание. Ако Осбърн счита, че му е откраднато имуществото, защо през 2006 акционерите на ЮКОС без възражения са се съгласили да обменят акциите на Юганскнефтегаз срещу акциите на Роснефть? Думите на Осбърн не били нищо друго освен поредния опит да се компрометира Русия.

Причината за резките думи на Осбърн изглежда е това, че никой не вярва във възможността акциите на Роснефть да бъдат продадени на руско-британския холдинг. Защото ако такава продажба се осъществи, то Осбърн ще трябва да отговаря за думите си и да се съди в западни съдилища с една от най-влиятелните компании в света. Действително участието на ТНК-ВР в аукциона може да се окаже формалност, която обаче ще помогне на холдинга да реши своите собствени и по-сериозни проблеми.

ТНК-ВР постоянно изпитва някакъв натиск от руското правителство. През 2002-2003 ставаше дума за данъчни доплащания, по някои думи над $1 млрд. После срещу дъщерята на ТНК-ВР, компанията Роспан, бе възбудено дело, че уж е добивала нефт без лицензионен договор. Роснедр плашеше, че ще отнеме лицензите на Роспан, в резултат на което ТНК-ВР можеше да загуби по някои оценки $1,5-2 млрд. Ситуацията с лицензите така и не се разреши.

Сега главната претенция на руската държава към ТНК-ВР е, че разработването на находището Ковыкта не се осъществява според лицензионното съглашение и договорените обеми газ не се реализират. Но как и да се реализират, щом Газпром не дава преносната си мрежа?

До края на лятото ТНК-ВР трябва да отстрани нарушенията, експертите са убедени, че компанията просто няма да успее и лицензът ще бъде оттеглен. И после без съмнение същият този лиценз ще бъде даден на Газпром.


Но „проблемата" има едно „просто" решение. ТНК-ВР вече се е примирила с това, че руските собственици на нейните 50% - „Альфа-групп" и Renova - най-вероятно ще продадат дела си именно на Газпром. Тогава Ковыкта автоматически се връща към ТНК-ВР и вълкът е сит, а агнето е цяло: всички са доволни. Вчера лорд Браун представи на Владимир Путину човека, който ще осъществи тази комбинация.