Очакваме по-лоша реколта с повече разходи, обявиха на брифинг от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Липсата на дългосрочна правителствена стратегия за развитие на земеделието и незалагането на буфери за преодоляване на климатичните и пазарни катаклизми са водещата причина за високата себестойност на земеделската продукция и намалената конкурентоспособност на отрасъла в условията на общ европейски пазар.

Те очакват с 20% по-ниски добиви. Успокоителното засега е, че не се очаква поскъпване на цената на хляба.

Според данни на националната асоциация на зърнопроизводителите сухата есен от 2011 г., наводненията в края на зимата и градушките тази пролет са намалили потенциала на засетите площи.
Най-пострадали от климатичните аномалии са рапицата, ечемикът и пшеницата.

Затова и зърнопроизводители настояват за дългосрочна национална стратегия за поливно земеделие.

Прогнозите за глобално затопляне и трайно засушаване в нашия географски регион поставят под съмнение бъдещето на българското земеделие без изградена система за напояване категорични са производителите.

Радослав Христов - зам.-председател на асоциацията, критикува липсата на стратегия от страна на правителството за поливно земеделие. Повечето страни с подобни климатични промени като при нас се развива поливно земеделие, каза той.

По думите му престъпление към сектора е напоителни системи да отидат за скрап. Той посочи още, че мярката за хидромелиорации в програма за развитие на селските райони не е сработила.

За да има успешно земеделие, трябва да има устойчивост на доходите, заяви Васил Петров от националната асоциация на зърнопроизводителите.
Той настоява за ясни критерии за подпомагане на сектора и за ясна данъчна политика.
Нямаме правила за акциза, нямаме финансова рамка за 2012 г и 2013 г, изтъкна Петров.

От бранша все пак са доволни, че плащанията за 2011 г. в по-голяма степен за изплатени.

Министърът на земеделието за съжаление не може да гарантира правителствена политика за подпомагане на земеделието, смята обаче Васил Петров.

По думите му производителите се борят за оцеляването на сектора, не само с правителствената политика, но и с природните катаклизми.

Зърнопроизводителите са и срещу намерението на правителството да въведе механизъм за обратно начисляване на ДДС.
Въвеждането на такъв механизъм ще бъде заплаха за сектор зърно коментира Наталия Тодорова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Зърнопроизводителите ще бъдат ощетени, категорична е тя.

За пример тя посочи съседна Румъния, където след въвеждането на подобен механизъм едрите земеделски производители са се насочили към други страни от вътрешно-общностния пазар.
Тодорова смята, че такава мярка ще подтикне по-голяма част от бранша да мине към сивия сектор.

Стана ясно, че все още няма нагласи за протестни действия.

Зърнопроизводителите се оплакаха още от старите машини и от това, че няма мярка, която да подпомогне земеделците да си купят нова техника.
Средната възраст на българските трактори е 22 години. Ако беше момиче добре, но за трактор не е, посочи Радослав Христов.

Той настоя правителството да каже еднозначно ще намали ли акциз на горивата за земеделските производители или не.