България се нуждае от цялостно реформиране на образователната система, а реформата е необходима, за да отговори страната на хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка, който спира чуждестранните инвеститори и подкопава усилията за подпомагане на изпитващата затруднения икономика, обобщава в анализ агенция "Ройтес", на която се позова БГНЕС.

Най-бедният член на ЕС е също така с най-ниското ниво на производителност на труда и някои чуждестранни компании се тревожат от разходите, свързани с внасянето на работници, квалифицирани за съответната работа, които може да надхвърлят ползите от ниските данъци и разходи за работна ръка.

Дясноцентристкото правителство дойде на власт с обещание да направи образованието един от водещите си приоритети, но повече от година по-късно е направено много малко, ако не и нищо, и твърдо централно място в дебата е отредено на ограничаването на разходите. "Ако усилията на правителството не се съсредоточат върху образованието, информационните технологии и иновациите, нямаме никакъв шанс да достигнем страните от Централна Европа в следващите 30 години", смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от Ройтерс.

София заделя около 4% от Брутния вътрешен продукт (БВП) за образование, около 18% под средното в ЕС. Рецесията намали финансирането, най-драстично, за университетски изследвания, където субсидиите до момента са намалели със 70% спрямо 2009 г. Резултатите на българските студенти на теста PISA, са се влошили значително. България не само е далеч назад от по-развитите страни, но резултатите й са от най-ниските сред нейните съседи.

Бизнесът се оплаква от качеството на образованието, предоставяно от училищата и университетите, отбелязвайки, че изучаваните предмети са остарели и завършилите не са подготвени за нуждите на работодателите.
"Има хора, които учат автоматика и роботика, които никога не са виждали какво представлява робот", казва пред агенцията Мария Темелкова от българския клон на компанията за набиране на персонал "Менпауър".

"Трудно се намират също така служители с чужди езици, изисквани за аутсорсинг центровете, които напоследък се разпространиха. Преподаването е съсредоточено върху теорията, така че дори завършилите университет, които могат да четат на чужди езици, но не могат да ги говорят перфектно, допълва Темелкова.

България спешно се нуждае от чуждестранни инвестиции, за да възстанови изпадналата в рецесия икономика, която се сви с 5% през 2009 г. Недобре образованата работна ръка е петият най-проблематичен фактор за правене на бизнес според Световния икономически форум, отбелязва още Ройтерс.

"За да създаде квалифицирана работна ръка България трябва да подобри качеството на образователната си система, особено уменията на учениците, които завършват средно образование", казва Хари Патринос, водещ икономист по въпросите на образованието в Световната банка. От падането на комунизма преди 20 години младите хора избягват да работят в производството и интересът е най-голям към специалности като бизнес администрация, икономика и обществени науки, които се възприемат като предпоставка за заемане на ръководни длъжности, а следователно и за просперитет. Поради това страната изпитва недостиг точно от типа работници, от които се нуждае, за да се възползва от ниските разходи, смята той.

По-рано днес образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че дългоочакваната реформа във висшето образование се отлага, а подготвеният нов закон няма да бъде внесен за гласуване. Той обясни, че отлагането се налага, за да може реформата да се направи по най-добрия начин.