Икономическият министър Трайчо Трайков се похвали, че страната ни се бори в момента за един изключително важен проект. Чужда компания иска да разкрие Европейски център за обучени на пилоти, като се конкурираме с друга държава. Министърът не пожела да разкрие повече подробности, но е убеден, че ще успеем да се преборим за проекта.

Трайчо Трайков е доволен и от размера на инвестициите в България. "Тази година инвестициите в промишленост, енергетика, комуникации, високи технологии, транспорт са сравними с миналогодишните и са повече от инвестициите в тези сектори от 2009, 2008 и 2005", подчерта той и допълни, че това са инвестициите, които ние искаме.

По думите му големите инвестиции в предишни години са били основно в недвижимости. На прав път сме в моделите на развитие на икономиката, смята още министърът на икономиката.

Той е доволен и от размера на германските инвестиции. За последните 15 години те възлизат на 2,7 милиарда евро. По думите на Трайков България е и в тройката на предпочитаните инвестиционни дестинации за влагане на средства в IT- комуникации, автомобилни компоненти и транспортна техника.

На официална церемония в Министерството на икономиката министър Трайчо Трайков връчи на "Луфтханза Техник София" сертификат за инвестиция клас А.
Сертификатът се дава за инвестиционния проект "Реконструкция и разширение на база за обслужване и ремонт на самолети на летище София" на стойност 25.4 млн. лв., катосе очаква да бъдат разкрити 200 нови работни места. Сертификатът дава право на инвеститора да получи безплатно от държавата средства за изграждане на инфраструктура до обекта.

Берг Фрекман от "Луфтханза Техник" изрази задоволството си, че компанията за втори път получава подобен сертификат. Първият им е връчен през 2008 г. Много се гордеем с това, подчерта той. Ние разширяваме инвестиционните си планове в България, каза Берг Фрекман. Компанията, по думите му, планира да изгради още едно съоръжение като сега съществуващото на летище София.