Компанията ЛУКОЙЛ не възнамерява да строи нови нефтопреработвателни заводи (НПЗ) в Русия, а ще съсредоточи усилията си в завоюването на високодоходния европейски пазар.

Нов обект за интересите на руската компания могат да станат НПЗ на Royal Dutch Shell във Франция. В момента се разглежда възможността за покупката им, съобщава Газета.Ru.

Интересите на ЛУКОЙЛ за разширяване на нефтопреработвателните активи са се прехвърлили почти изцяло върху западните пазари. „Смятаме, че строителство на нов НПЗ в страната не е целесъобразно, защото в Русия няма съответен пазар", е заявил ръководителят на руския колос Вагит Алекперов.

Освен това нефтеният магнат добавил, че в настоящия момент Русия изнася предимно полуготови продукти, които след това допълнително се преработват, преди да излязат на пазара до крайния потребител. Вместо това печелившата стратегия била да се придобиват нови активи, за да се преработва нефт в Западна Европа, а печалбата да се връща в Русия.

Въпреки заявената про-европейска ориентация неведнъж е посочвано, че производството на високо-октанови бензини с европейско качество в Русия не е достатъчно. Освен това, поради ръста на съвременния автомобилен парк Русия може да изпита в най-скоро време дефицит от качествено гориво.

На пазара не достигат горива с европейски стандарти. За производството им ЛУКОЙЛ модернизира наличните заводи. Например в Новгородския НПЗ за производството на бензини по евро стандарти компанията ще вложи до 2009 г. $600 милиона.

За сметка на това за нискооктановите горива в Русия производствените мощности са повече от достатъчни. При нискооктановите бензини НПЗ не се натоварват в достатъчна степен, а търсенето на подобно гориво трайно намалява.

Задачата по развитието и модернизацията на нефтопреработването в страната е в модернизацията на наличните предприятия и строежа на нови мини - НПЗ. Дори и за заводи с производствена мощност под 1 млн. т. нефт годишно могат да се приложат стратегии за производство на качествени горива, посочват специалисти.

Желанието на ЛУКОЙЛ да увеличи преработката на нефт в Европа е разбираемо. Но засега мощностите в България и Румъния не са били допълвани с нови придобивки. В частност, не се е увенчала с успех сделката по купуването на НПЗ в Ротердам от Kuwait Petroleum International.

Заводът с мощност 80 хил. барела в денонощие произвежда не само гориво, но и суровини за нефтохимическата индустрия. Разположението му на входа на пристанището е отлично за товарно-разтоварните работи при доставките на суровина и разпространяването на готовата продукция. Президентът на руската компания твърди, че възможност преговорите да бъдат завършени има, но изглежда това е по-скоро в сферата на пожеланията, отколкото на реалността.

Доста трудно пускат руски компании до производствените активи на Европа" - казва анализатор в бранша.

Въпреки горното, на западния пазар се задава нов привлекателен за ЛУКОЙЛ актив за придобиване. Royal Dutch Shell разглежда варианта за продажба на единия от трите си завода във Франция или на всички заедно на обща стойност приблизително 4 милиарда долара. ЛУКОЙЛ е спряган като един от възможните купувачи.

Има възможност най-сетне ЛУКОЙЛ да се добере до производствена мощност в Западна Европа, коментира руската медия. Американският акционер в ЛУКОЙЛ ConocoPhilips е получил достъп до руските залежи чрез две съвместни предприятия за добив в Русия, което настройва европейските производители положително към тази руска компания.