Миналия декември датският инженер Камила Кринг вдигна въстание. Тя основа т.нар. „бета-общество", което се бори за повече уважение към тези, които обичат да стават късно. За шест месеца организацията й събра 4 800 члена. Нощните сови искат едно: работното им време да бъде нагодено към техния биоритъм.

Тази есен предстои и пускането на онлайн портал B-alivejob.de, първо в Дания, после по света. Там нощните птици ще си търсят подходяща работанякой може да иска да започва да работи в 11 часа и да се прибира вкъщи в 20 часа и от това далеч не следва, че ще свърши по-малко работа от ранобудния си конкурент за работната позиция. Даже напротив.

Защото в съвременните предприятия по света става дума на първо място за креативност и иновации. Предприятията трябва да оставят своите служители да работят тогава, когато са най-креативни.

Тъкмо навреме в подкрепа идват новите открития на изследователите на съня и хронобиолозите, които се занимават с часовника вътре в тялото. Такива например са Тил Рьоненберг и Томас Кантермен от Центъра по хронобиология в университета Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен.

Те считат, че всеки втори германец има някаква форма на трайна отпадналост поради недоспиване. Хората, настроени на късна вълна, страдат заради ранното отваряне на училища и фабрики. Те биха работили далеч по-продуктивно, ако можеха сами да си избират работните часове.

Това го знаем отдавна. Обаче взривоопасното в новите изследвания е, че въпросните хора въобще не са малцинство в нашето общество. 15% от населението са хардкор - нощни птици, тоест хора, чийто организъм нощем функционира по-добре, отколкото денем. Докато броят на ранните пилета, които в седем сутринта са готови за подвизи, е приблизително същият.

Останалата част от населението е някъде по средата, но най-често се влачи два часа след обществено предписания старт.

В следствие на това децата дремят на чина и не вдяват нищо в учебния час рано сутрин; родителите тичат на работа и се мъчат да влязат в час с кафета. Най-често неуспешно, без с точното си сядане на бюрото да носят особени ползи за работодателите. Дали човек е ранобудник или поспаланко е нещо генетично програмирано и с тренинг не могат да се променят много неща.

В Дания вече има някои предприятия, които са схванали значението на темата и сключват специални трудови договори с късно ставащите. Такава е IT-компанията Excel Data. Преди всички трябвало да идват в 8.15, сега който от 50те служители поиска, може да идва на работа в 10 часа. Интернет доставчикът от Копенхаген  Octoshape предобед разчита само на един свой служител - останалите единадесет са избрали да работят между 12.30 и 22.30 часа. Градската управа в Копенхаген също възнамерява да предложи на служителите си възможност за избор на по-късно работно време.

Не е чудно, че революцията тръгва от Дания. Там безработицата е 3, 9%. При подобна криза за персонал, датските предприятия искат да разработят всичко ценно в служителите си. Има хора, които от години се борят срещу стигмата, че ранобудниците са по-добрите хора. Вместо поспаланковците да бъдат наричани „мързеливци", по-доброто решение е да се използва потенциала на нощната креативност.

Хронобиологът Кантерман даже е убеден, че работодателите ще получат конкурентни предимства, ако се възползват от различните работни ритми на своите хора.

По-конкретно хронобиологията може да намери приложение в мениджмънта при разпределянето на работата в смени (да не се принуждават, включително чрез материални стимули, сутрешните герои да работят нощем и обратно). По този начин ще се избегне и допускането на грешки.

Удълженото работно време на търговските обекти, но най-вече бизнес контактите с чужбина, когато търговски преговори ще трябва да се водят в късните часове, както и нуждата от незабавна реакция на информация постъпваща от целия свят, водят до нарастваща десинхронизация на обществото ни. Тези тенденции ще повишат в бъдеще значението на онези, които обичат да лягат и да стават късно. Андреас Хоф от Берлин прогнозира: скоро времето на фиксираното и едно за всички работно време ще е минало.

Алтернативата е работно време на доверие, когато всеки сам решава кога да работи, а екипът се обединява когато става дума за преговори с клиенти. Ако има работна среща в осем сутринта, служителите, работещи на смяна, могат да поемат взаимно ролята си и да се представляват.

За нас постиженията са по-важни от работното време, казва мениджър в SAP като обобщение по темата. Доколкото работата е свършена със сърце и качество, поведението при лягане и ставане е личен проблем на сътрудниците.