Международната енергийна агенция (МЕА) е намалила прогнозите си за световно търсене на петрол през 2008 г. с 310 000 барела дневно. Новите по-ниски прогнози идват в период, в който САЩ непрекъснато ограничават потреблението си на петрол и горива заради отслабналата икономика.

Според агенцията, потреблението на петрол през тази година ще падне до 87.2 млн. барела дневно от предварителните очаквания за 87.5 млн. барела. Най-силен спад в търсенето ще бъде усетен в страните от ОИСР, където кризата на световните пазари бе най-силно усетена.

„По-слабото икономическо развитие на света е основната причина, поради която намаляваме прогнозите си за пореден път", коментирали са от МЕА пред Ройтерс.

Енергийната агенция е понижила очакванията си за търсенето на петрол в страните от ОИСР с 320 000 барела до 48.9 млн. барела дневно. Прогнозите за останалите държави остават непроменени на 38.3 млн. барела дневно.

От гледна точка на предлагането също имаме по-ниски прогнози. Очаква се производството на ОПЕК да падне с 300 000 барела дневно до 31.6 млн. барела. За съжаление, страните нечленуващи в ОПЕК също ще намалят износа си с 815 000 барела дневно.

В момента барел от суровината се търгува при цена от $110.70, което е близо до вечният рекорд отбелязан тази седмица на $112.21 за барел. По-високата цена е следствие от новия натиск над долара и силното търсене на суровина от Китай. Анализатори коментират, че се забелязва и нова спекулантска атака на стоковите пазара.