През следващата седмица ще бъде обявен състава на оперативна група за контрол на проекта за изграждането на новия контейнерен терминал. Това заяви председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанон по време на общественото обсъждане на Стратегията за развитие на пристанище Варна, съобщи Днес+.

На срещата присъстваха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, депутатите от НДСВ Борислав Ралчев, Яни Янев, Анелия Атанасова и от БСП Апостол Димитров и Петър Димитров, областният управител Петър Кандиларов, кметът на Варна Кирил Йорданов, членът на Управителния съвет на ДП "Пристанищна инфраструктура" Стефан Минков и представители на морския бизнес.

Изказани бяха различни становища в подкрепа на проекта за изместване на пристанището. От Община Варна обясниха, че в заданието за проекта на пристанището трябва да се има предвид изграждането на втори, успореден на Аспаруховия, мост.

Тъй като в сега представения проект не е бил взет под внимание. В отговор на това председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов заяви, че е по-приоритетно изграждането на моста от Казашко, който ще бъде част от околовръстния ринг на Варна.

Междувременно стана ясно, че между 500 000 и 1 мил. лв. ще струва разчистване на терена между кейови места от 1 до 5 плюс изграждане на атракционите и около 400 млн. лв. ще струва изграждането на контейнерния терминал.

В края на срещата министър Мутафчиев заяви, че има цялостно съгласие по концепцията за преместването на терминала и следващите стъпки ще бъде актуализация на Генералния план и нов доклад по ОВОС, както и отчуждаването на частните земи върху, които би могъл да се изгради терминала.

Министърът каза още, че експерти от Министерството на транспорта ще работят с бързи темпове за стартиране на проекта.