От 16 юни миньорите от Мини Марица Изток ЕАД започват безсрочна ефективна стачка, като всички смени изцяло преустановяват работа. Причината е, че нито НС, нито правителството се съобразява с исканията на протестиращите от 2 седмици за законодателни промени.

Това съобщиха протестиращите, цитирани от икономическия портал на Стара Загора.

Стачката в мините ще рефлектира върху цялото общество, но затова, според синдикатите, отговорността е на правителството. ТЕЦ „Марица изток 2" и ТЕЦ „Марица изток 3" имат запаси от въглища общо в размер на 650 000 тона , което ще стигне за 2 седмици, уточниха стачниците.

Стачката ще продължи докато не се направят необходимите действия от страна на парламент и правителство за удовлетворяване на исканията им. Социалното напрежение го създава именно този данък върху социалните разходи, предоставени в пари, категоричен е председателят на КТ „Подкрепа" в дружеството Генчо Генчев.

На преговори на 10 юли между ръководството на Мините и синдикатите са постигнати взаимно приемливи решения. Следващият вторник започва обсъждане на възможности за увеличаване на заплатите на работниците с 20%. Това може да стане с разширяване на пазарите и в никакъв случай на поскъпване на въглищата. Има обаче и вариант да се прибегне до съкращения на работници.

По данни на изпълнителния директор на дружеството, за първото тримесечие на 2007 г. средната работна брутна заплата е 940 лв.