Бившият министър на земеделието Кръстьо Трендафилов заяви пред БНР, че предприсъединителните фондове, които ползваше България до влизането в Европейския съюз са имали за цел да се модернизира земеделието.

Той смята, че политиката по усвояването на субсидиите не отговаря на интересите на българските земеделци. „С предприсъединителните фондове трябваше да се прави политика, а не да се раздават пари", категоричен бе бившият земеделски министър.

По повод започналите протести на млекопроизводителите Кръстьо Трендафилов коментира, че исканията им са справедливи дотолкова, доколкото това би могло да ги направи конкурентоспособни на европейския пазар.

За мен буди недоумение това, че в момента, когато има изобилие от сочен фураж, стачкуват и казват, че не могат да се изхранят животните, каза още Трендафилов и определи протестите като организирана акция, която не им ви чест на земеделските производители.

Има някакъв политически привкус цялата тази история, коментира още бившият земеделски министър Кръстьо Трендафилов.


Представители на протестиращите фермери очакват следобед да бъде подписано споразумение с Министерството на земеделието и храните за изплащане на субсидиите на млекопроизводителите.

"Няма да спрем протестите, докато не видим, че започва да се плаща. Това, което в момента се направи - цена от 6 стотинки за литър мляко, е грешка на Министерството на земеделието и храните.

Те трябваше да предвидят бюджет, в който да се изплаща субсидия от 20 ст. за литър мляко", заяви Бойко Синапов, председател на стачния комитет на овцевъдите от Източните Родопи и председател на овцевъдната кооперация "Родопски звън".

В 12.00 часа протестиращите ще блокират пътищата, заяви Андриан Цаконски, председател на Асоциацията на млекопроизводителите. Пътищата ще бъдат блокирани за 15 минути, като продължителността на блокадата ще се увеличава с 15 минути всеки ден, предаде "Фокус".

Ще бъде преграден пътят Враца - Оряхово. Цаконски каза, че на предишния протест там са се събрали около 300 души. Очаква се днес броят им да не бъде по-малък.

Протестиращите фермери в Тервел ще блокират пътя Силистра - Добрич.
Млекопроизводители ще протестират и във Велико Търново, Кърджали, Гоце Делчев, Пловдив, Стара Загора.

"По тези места се събират хора от няколко окръга. Недоволството нараства и заради показните арести. Сблъсъците на фермерите с полицията няма да доведат до нищо добро. Това може само за задълбочи кризата", каза Адриан Цаконски. Според него - има време и за протест пред Министерството на земеделието и храните.