Интензифициращата се кредитна криза е толкова жестока, че само понижаване на лихвените нива няма да е достатъчно за справяне с проблемите й, казал е в Давос Доминик Строс-Кан, управителен директор на МВФ, цитиран от FT.

Това е драматичен обратен завой в позицията на международната организация, която през есента призоваваше за „фискална консолидация" в САЩ. Сега обаче новият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан дава одобрението си за пакета фискални стимули в САЩ.

 Той е призовал и другите страни да последват американския пример. "Не смятам, че ще се справим с кризата само с монетарни инструменти ... нова фискална политика вероятно е правилния начин днес да се справим с кризата".

Думите на Строс-Кан потвърдиха отдавнашните настроения, че за САЩ и Япония са нужни фискални мерки, за да се намалят огромните търговски дисбаланси, коментира FT.

Тази седмица МВФ ще публикува нови икономически прогнози, които ще покажат „сериозно забавяне и нужда от сериозна реакция".

Очакванията са, че Федералният резерв на САЩ ще намали с още половин процент федералната фондова лихва в страната.

Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ, изтъква, че за пръв път от 25 години управителен директор на МВФ призовава за увеличения на фискалните дефицити. „Оценявам това като признание на сериозността на ситуацията, в която сме".

Мрачното настроение за перспективите на икономиката в Давос бе подсилено от Джон Тейн, новият изпълнителен директор на Merrill Lynch. Той предвиди, че проблемите на пазарите на вторични ипотеки ще се пренесат върху кредитните карти и потребителските заеми. "Ще мине известно време, преди да видите връщане към нормалното в банковата система".

Томас Руссо, заместник ръководител на Lehman Brothers, е казал: "Изключвайки правителствената намеса, икономическата картина е много сива. Но с правителствена намеса има добър шанс за стабилизиране на картината".

Призивът на МВФ към страните със силни фискални позиции да охлабят бюджета си получи одобрението и на Кристин Лагард, френския финансов министър, както и на Паланиапан Чидамбарам, министър на финансите на Индия.

Лагард е предположила, че Германия е основен кандидат за фискално охлабване, а Чидамбарам е казал: „Индия има известна възможност, ако е необходимо, за някои фискални стимули". Но е изтъкнал, че Китай също трябва да изиграе своята роля: „Китай има огромна възможност да стимулира вътрешното си търсене". Международната общност обаче няма голямо доверие в склонността на Китай да помогне на забавящото се потребление в Америка.

Сред внезапния ентусиазъм относно пакетите с фискални стимули, някои изразиха и недоверие. Професор Кен Рогофф от Харвард, бивш главен икономист в МВФ, е казал, че агресивно фискално охлабване в „повечето случаи създава повече вреди, отколкото ползи", водейки до неустойчива бюджетна позиция, която в дълъг период изисква болезнена корекция.