Международният валутен фонд е изнесъл мрачен доклад за състоянието на световната финансова система днес. Според икономисти от МВФ, кредитната криза се е влошила през последните шест месеца и вече сериозно заплашва глобалния икономически растеж.

Въпреки „агресивната намеса" от Федералния резерв, финансовите пазари остават сериозно засегнати от очакванията за американска рецесия, по-ниска ликвидност и непрекъснато понижаващи се цени на имотите.

Американската ипотечна криза може да приключи с общи загуби от близо $1 трлн. за световната финансова система. Около половината от тях ще са пряко следствие от проблемите в сектора на недвижимите (жилищни и търговски) имоти, а останалото от потребителските и бизнес кредити.

Правителствените регулации на финансовия сектор са били крайно неефективни предвид бързото развитие на схемите с които са печелили банките и хедж-фондовете. Това сега се отчита като грешка, която ще бъде поправена веднага щом бъде стабилизиран секторът.

Финансовият министър Хенри Полсън предложи миналата седмица да бъдат гласувани по-големи отговорни на Федералния резерв, който вече ще отговаря за надзора на целия сектор. Анализаторите коментират, че това е цената, която финансовите компании ще платят за усилията на държавата да ги спаси от позорен фалит през последните месеци. До сега тя бяха много слабо регулирани, което доведе до свръх печалби и в крайна сметка „падане от високо".

Припомняме, че по-рано днес излезе и новината за продажбата на част от златните резерви на МВФ. Международният валутен фонд обмисля да продаде около 400 тона злато, което представлява 12.5% от запасите му. Средствата ще бъдат предназначени за покриване на прогнозирания бюджетен дефицит за близките години.

Основна част от приходите на МВФ през последните 60 години са идвали от лихвени плащания на страните, които в извънредни ситуации и периоди на кризи са се възползвали от финансирането на фонда. В последните няколко години много развиващи се страни, особено тези в Азия, закупиха значителни златни и валутни резерви и в по-малка степен ще бъдат зависими от Международния валутен фонд.

В условията на световна финансова криза цените на златото устойчиво се повишиха.
Плановете на Международния валутен фонд за продажба на тези 400 тона могат да доведат до значително увеличаване на предлагането на благородния метал на световния пазар, а пък това да повлияя и на цената му. В момента трой-унция от благородния метал се разменя за $912 или с 1.6% по-ниско от сутрешните му нива.