Утре в комисията по досиетата на ул. Врабча 1 в София евродепутат Гизела Каленбах от групата на зелените ще търси истината за убитите по южната ни граница по времето на тоталитарния режим източногерманци.  

Преди месец евродепутатите Ели де Гроен-Коувенховен и Гизела Каленбах зададоха на Европейската комисия писмен парламентарен въпрос: Известно ли е на ЕК кога МВР на Република България, както се изисква от закона, ще предостави за разкриване всички архиви на Държавна сигурност?

Министерството на вътрешните работи на Република България досега не е предоставило никаква информация на близките на загиналите. Това са били просто източногермански младежи, опитващи се да избягат на Запад, пояснява в разпратен до медиите имейл Васил Кадринов, асистент в Европарламента на Ели де Гроен-Коувенховен.

"Истинският брой на тези, които са били убити от граничната полиция в България, остава тайна, тъй като българското Министерство на вътрешните работи продължава да отказва да дебатира по темата или да разреши достъп до архивите си", пише в писмото до Еврокомисията.



През декември 2006 г., точно преди приемането на България в Европейския Съюз, Народното Събрание прие закон за разкриване на архивите на бившата тоталитарна тайна служба Държавна сигурност (ДС). Както беше препоръчано с Резолюцията на Европейския парламент за присъединяването на България към Европейския Съюз (Р6_ТА(2006)0511), Народното Събрание избра на 6 април 2007 г. непартийна комисия, която да контролира това разкриване КРДОПБГДСРСБНА.

"Отговаряйки на писмен въпрос Е-2319/06 поставен от Клаус Хенш (ПЕС) за разследване на твърденията за случаи на извършени с държавна санкция убийства на граждани, опитали се да избягат от България през периода 1975-1989 г., Европейската Комисия декларира на 1 август 2006 г., че взетото наскоро решение на българското правителство дава надежда, че ще проправи пътя за отваряне на архивите, отнасящи се до периода, визиран във въпроса на г-н Хенш".

МВР е задължено да предостави на новоизбраната комисия всички архиви на ДС, които се съхраняват от министерството, не по-късно от 18 август 2007 г. Към днешна дата МВР още не е изпълнило това задължение - пише още в писмото на евродепутатите до ЕК. Сред забавените документи са и архивите, отнасящи се до убийствата на граждани, опитващи се да избягат от страната в годините на комунистическото управление.

Във въпроса си зелените евродепутати обясняват на Европейската комисия, че в публикуван на 8 ноември 2007 г. материал от досиета на Щази, между 1961 г., когато е издигната Берлинската стена и 1989 г., когато е разрушена, около 2000 души източногерманци са се опитали да избягат на Запад от България.

Точният брой на застреляните по границите засега е оставен тайна, но не само размерът на терора е стряскащ. Нежеланието на МВР да разбули миналото е разбираемо поне по още няколко причини. На първо място, „искането за сътрудничество" от Щази вероятно е изпълнявано от нашите тайни служби с похвално усърдие и в жестокостите на българските топ граничари е вложено изкуство.

След това ще лъсне, което германски разследващ журналист наскоро потвърди, че на граничарите, убили източногермански младеж, са давани солидни премии. Много е възможно от досиетата да изплуват и въпроси като бягство и убийства на български младежи, терор на местното население, както и други много по-подмолни мрежи.