Над 60 000 туристи са посетили Ботаническата градина в Балчик от началото на лятото, съобщи ръководителката на градината Ина Манчева. През последния месец е отчетен лек спад на посещаемостта - с около 8%, и това се дължи на намаления брой румънски туристи, които посещават страната ни, каза Манчева, цитирана от агенция Фокус.

1 500 вида наброява колекцията от кактуси и сукуленти в Ботаническата градина. Сред тях има доста екзотични, като възраст и размери. Абисинската млечка е висока над 4 метра. Опунцията - вид южноамерикански кактус, е с тегло над половин тон, каза Ина Манчева. Разработва се и зимна колекция от кактуси, която ще бъде изложена на открито целогодишно. Тези растения са устойчиви дори на температура от минус 24 градуса.

Посетителите на градината могат да видят метасеквоя, дърво запазено днес на малка площ в планините на китайските провинции Сечуан и Хубей, най-стария екземпляр на Балканския полуостров на едроцветна магнолия, пясъчна лилия, която е включена в Червената книга на България. Интерес представляват кипарисите. Те са донесени от резиденцията на владиката в Кричим.

Гостите на Ботаническата градина могат да видят също диворастящо бананово дърво. Неговите плодове са по-дребни, но много вкусни и ароматни, каза Ина Манчева. Тя допълни, че може би малцина знаят, че в градината има и колекция от медицински и лечебни растения, като техният брой трудно може да се определи, тъй като е доста динамичен.