Заплатите в държавните ведомства не трябва да превишават възнагражденията на съответните министри. Заповед с такова съдържание е издал премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството. След това министрите са приели постановление за замразяване на заплатите в бюджетните организации на достигнатите през януари нива на минимални и максимални размери за основните възнаграждения. Според документа утвърдените разходи за заплати могат да се разходват по месеци до 90%.

Увеличение на индивидуалните основни месечни заплати до максималния размер за съответната длъжност ще е възможно при намаляване на числеността на служителите. Необходимият финансов ресурс ще е за сметка на икономии от средствата за заплати, пише още в постановлението, за което съобщава прес службата на Министерския съвет.

За работещите по законите за отбраната и въоръжените сили, за МВР и за ДА „Национална сигурност" ще бъде подготвено отделно постановление.

Във всички ведомства се прави оптимизация на администрацията, каза след заседанието аграрният министър Мирослав Найденов. Според него обаче намаляването не трябва да е механично. „Аз стартирах кампания в нашето министерство, по която трябва да бъдат усвоени над 1 млрд. лева за тази година и ако точно в този момент съкратя определени служители, които обработват заявленията на тези земеделски производители, икономисвам примерно 10 млн. лв., но ще изпуснем след това 100 млн. Трябва да се гледа много внимателно и да не се подхожда механично", подчерта министър Найденов, цитиран от репортер на News.bg.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че във ведомството му има служители, които заради участието си в работни групи получават по-големи възнаграждения от неговото, което е 2800 лева.

Както винаги министърът на културата Вежди Рашидов беше по-словоохотлив пред журналистите и с известното си чувство за хумор, разкри, че на заседанието са били представени данни за държавни болници, в които лекарите са си написали заплати на стойност около 35 000 лева, а в Пирогов са заявени 60 000 лева за провеждането на банкет.

„Жена ми е лекарка в „Пирогов" и ви казвам, че са прекалено големи за държавна болница. Това касае и нея. Разбира се, че ще й отрежа, ако трябва и главата, както се казва", обясни министърът на културата.