Комисията за финансов надзор (КФН) предлага намаляване на таксите за управление на активите на задължителните фондове. Това съобщи пред журналисти в парламента Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Предложението е всяка година до 2013 г. таксите да бъдат намалявани с по 0.1%. По този начин от 2009 до 2013 г. таксите ще спаднат от 1 % до 0.6 %. Целта е да се увеличат реалните доходи на пенсионно осигурените.

Винаги, когато става дума за увеличаване на доходността на едни и намаляване на доходността на други, въпросът е спорен. Водим разговори с Асоциацията на пенсионните фондове и се надявам да постигнем резултати в полза на пенсионно осигурените, коментира Апостолов.

По думите му - има спад в доходността на универсалните фондове - с 19 %, 22 % е спадът на доходността в професионалните фондове и 23 % на доброволните. Доходът в предходната година е бил 16 -17 %. Това е следствие от финансовата криза. Апостолов изрази надежда, че в рамките на 12 - 18 месеца доходността може да си възстанови равнището.

Загубите на фондовете идват от цялостния спад на капиталовите пазари. Намаляват инвестициите. При един такъв спад единственото, което може да спаси ситуацията, това е времето, коментира Апостолов. За деветмесечието от допълнителните пенсионни фондове са теглени около 80 млн. лева за деветмесечието - включително и пенсии.

Какви са таксите, начислявани върху пенсионните вноски

Такса управление - еднократна такса, която се начислява върху всяка осигурителна вноска. Максималният й размер е 7% от вноската.

Инвестиционна такса - За фондовете за допълнително задължително осигуряване е 1% от активите на фонда годишно, а за доброволните пенсионни фондове е до 10% от реализираната през годината доходност.

Встъпителна такса - само за доброволните фондове. Не може да надвиши 10 лв.
Удръжки - могат да се вземат при всяко изтегляне на суми, при прехвърляне, при искане на информация извън посочените в законите случаи.

Размерът на тези удръжки не може да надвиши двойния размер на действителните разходи.

Конкретните размери на удръжките и реда за определянето им са записани в правилниците на пенсионните фондове.

Пенсионен фонд
Юридическо лице с променлив брой осигурени лица. Активите на пенсионния фонд се състоят от паричните вноски на осигурените в него, дохода, реализиран от управлението на вноските, намалени с таксите и удръжките, които пенсионно осигурителното дружество събира.

Българското законодателство позволява съществуването на два задължителни фонда - професионален и универсален и един доброволен. Средствата на осигурените се набират по индивидуални партиди. Не се позволява преразпределяне на средства от една партида в друга.