Според официални данни, цитирани от агенция Синхуа, населението на Пекин е достигнало 17.4 милиона души.

На форум за населението Жанг Юнли, заместник шеф на пекинската кметска комисия по населението и семейното планиране, е казал, че в китайската столица живеят 12.03 млн. постоянни жители и други 5.4 млн. са временно пребиваващи.

От общото постоянно население на града, 91 000 са родените през първите 10 месеца на годината, а през същия период пришълците са добили 40 475 деца.

Интересно е да се отбележи, че съотношението деца женски-мъжки пол сред новородените е 100:108, което трудно може да се възприеме за естествено разпределение на половете. При пришълците в Пекин, които изразяват изключително предпочитание към момчетата, съотношението е дори 100:120.

Вътрешните квартали на Пекин са 60 пъти по-населени, отколкото крайните квартали.

Официалното предвиждане е населението на Пекин да продължи да се увеличава през следващите пет до десет години. Един от факторите е, че родените през 1980те започват да достигат детеродна възраст.

В момента населението на КНР се оценява на около 1.3 млрд. души. В Индия по официални данни живеят 1.12 млрд. души. Очаква се към 2050 година населението на Индия да превишава това в Китай с няколко стотин милиона души.