Не е имало източване на Фонд „Земеделие" през 2001г. преди смяната на двете правителства, заяви в свидетелските си показания по делото срещу Венцислав Върбанов бившият изпълнителен директор на фонд Земеделие Стоян Христов.

Ако тези пари бяха оставени във фонда, никой нямаше да се възползва от тях, затова се форсирахме да бъдат използвани в рамките на шест месеца, а не на година, допълни той.

Стоян Христов обясни първите действия от страна на ръководството на фонда по отношение на използването на средствата с факта, че по същото време е стартирала програма САПАРД, където условията за финансиране са значително по-изгодни за земеделските производителите.

Тоест, те ще откажат да кандидатстват по проекти към фонда, защото САПАРД им предлага по-добри алтернативи.

Христов беше категоричен, че при взимането на решения по проекти към фонда не е имало еднолични решения нито от негова страна, нито от страна на министър Върбанов.

Това нямаше как да стане при положение, че е необходимо решение на управителния съвет, заяви той.

Христов заяви пред съда е, че не е имало натиск спрямо него от страна на Върбанов по какъвто и да е повод. Между двамата обаче са били провеждане редица „конструктивни" разговори по основните проблеми на фонда.

При назначаването на Стоян Христов за изпълнителен директор на фонда на 9 септември 1999 г., Венцислав Върбанов е провел с него разговор, по време на който са били очертани основните кризисни моменти и проблеми за решаване във фонда: краткосрочното кредитиране, създаването на ясни схеми за трансфер на парите и стартирането на програма САПАРД.

В първите месеци от встъпването в длъжност на Христов той е предложил на Върбанов и на УС на фонда за всички потребители, пресрочили кредитите, да се даде възможност да преподпишат договорите си с нов анекс, според който трябва да изплатят 20 % от задълженията си и да разсрочат останалите.

След като предложението е било прието, по думите на Христов, само малка част от земеделските производители са се възползвали от това, в резултат на което са били заведени 4 200 дела срещи всички останали нарушители.