Страховете от недостиг на петрол през следващите пет години допринесоха за изстреляването на дългосрочните петролни фючърси до над $140 за барел във вторник, което е основен инфлационен фактор за развитите икономики, пише днес в. Financial Times.  

Инвеститорите трескаво изкупуват фючърси за директна реализация през декември 2016 г., чиято цена днес е $139.50 за барел или с около $10 над спот-цената. Вчера тя достигна невиждан рекорд на $129.60 за барел.

Анализаторите коментират, че никога до сега не са виждали толкова рязко поскъпване на петрола и такъв ентусиазъм сред инвеститорите по отношение на стоковите пазари. Това най-вероятно се дължи на достигнатия вече „Oil peak" (точка, след която световният добив на петрол започва да намалява) и очакванията за сериозни затруднения на доставките през следващите години.

„Дали теорията за Oil peak е вярна или не няма значение, пазарът вече отработва апокалиптичен сценарии", коментирал е анализатор от Sanford Bernstein. Според него инвеститорите пренасочват вниманието си от краткосрочен към средносрочен план, където цените неизменно ще се покачват. От януари до днес, цената на дългосрочните фючърсни контракти за 2016 г. се е покачила с 60%, докато в по-краткосрочен аспект ръстът е едва 35%.

„Осемдесет и пет милиона барела дневно производство е максимума, който светът може да произвежда, а търсенето вече е 87 млн.", коментирал е инвеститорът Буун Пикънс пред телевизия CNBC. „Толкова е просто!", продължава той.

Политическите лидери обвиняват спекулантите за прекомерно високите котировки, като в САЩ дори вече се коментират определени ограничения за манипулации на пазара от страна на големите институционални инвеститори. Според икономисти, физическото потреблението на петролни продукти ще изпревари общият обем на доставките още през 2012 г. Цената няма как да поевтинее под $100 за барел повече.

В добавка към напрегнатата пазарна обстановка е и продължаващото увеличаване на петролното търсене от Китай и Близкия Изток, където горивата се субсидират от държавата и населението потребява без да се замисля за последиците. Положението ще стане още по-страшно, след като Китай е на път да изчерпи запасите си от въглища и енергия добивана от ВЕЦ, а резултатът ще е изцяло преминаване към внос на петрол.