В близките години може би кардинално ще се промени съотношението на силите на световните финансови пазари, пише днес „Ведомости"; руската медия се издава съвместно с The Wall Street Journal и Financial Times.

Все по-голямо влияние по сравнение с традиционните форми за управление на активите започват да придобиват структури, които са непрозрачни и не подлежат на контрол от финансовите регулатори.

Това на първо място са държавните инвестиционни фондове на страните, изнасящи петрол, азиатските централни банки, хедж фондовете и фондовете за преки инвестиции.

Този анализ е публикуван в обнародвания днес доклад на известния McKinsey Global Institute.

По оценка на експертите на MGI, в края на 2006 година изброените четири групи инвеститори контролират активи в размер на $8,6 трилиона. По сравнение с 2000 година увеличението е трикратно.

В началото на хилядолетието те не са били нещо повече от „маргинални играчи на световните капиталови пазари". Сега тези инвеститори притежават над 5% от световните финансови активи, които са изчислени на $167 трилиона.

Обаче ако тенденцията се съхрани, през 2012 контролираните от „непрозрачните" активи може да достигнат $20,7 трилиона, което е 60% от активите, намиращи се под управление от пенсионните фондове.

Диана Фарел, един от авторите на доклада и директор на MGI посочва: „Ще бъде хвърлено предизвикателство към англо-саксонския модел на капитализъм. Необходими са изменения в системата на регулиране и надзор".

Според скорошното изследване на Morgan Stanley, държавните инвестиционни фондове на развиващите се страни от началото на 2006 година са купили акции в западни банки, инвестиционни фондове и борси за $35 млрд. от тях 26 милиарда са вложени през последната половин година.

Фондовете, преди всичко от бързо растящите страни на Азия и износителите на петрол от Близкия Изток, купуват акции от банки като Standard Chartered, Barclays, Deutsche Bank, HSBC, фондове за директни инвестиции като Blackstone и Carlyle, Лондонската фондова борса, NASDAQ и скандинавския борсов оператор OMX.