През 2009 година Нова Зеландия ще забрани традиционните електрически крушки в полза на енергоспестяващи алтернативи, заяви днес министърът на енергетиката на Зеления остров Дейвид Паркър.

Той заяви, че забраната ще доведе до намаляване на потреблението на енергия с 20% до 2015 г. и да спести NZ $500 милиона ($376 милиона) до 2020.

Според Паркър, "Трябва да е ясно, че от края на следващата година, тези неефективни крушки с нажежаема жичка ще бъдат забранени, тъй като те хабят твърде много енергия."

Според него, вече за потребителите е достъпна широка гама от енергийно ефективни крушки, които използват по-малко енергия и са с много по-дълъг експлоатационен живот, като компактните флуоресцентни лампи и халогенните лампи.

Новите минимални енергийни стандарти означават, че вносът на крушки с нажежаема жичка, ще бъде спрян от октомври 2009-а година.

Енергоспестяващите крушки използват между 75 и 80% по-малко електричество и имат до 12 пъти по-дълъг живот и въпреки по-високата си първоначална цена, на практика са по-евтини.

С това решение Нова Зеландия последва примера на Калифорния и Австралия, където преминаването към енергоспестяващи крушки също е задължително.

В момента най-авангардното решение са LED или светодиодните лампи, които са 10 пъти по-малко енергоемки от конвенционалните.

Преди две години Министерството на енергетиката на САЩ направи проучване, според което, ако до 2025 г. светодиодите навлязат масово, консумацията на електричество в света ще намалее наполовина.

От Нова Зеландия в момента се очаква да произвежда около 2,65 милиона тона емисии на парникови газове годишно при генерирането на енергия за осветление.

Лявоцентристката група в правителството си е поставила за цел, след подписването на протокола от Киото, Нова Зеландия да стане страна, която е „въглеродно - неутрална", в дългосрочен план.

Около 60% от електроенергията на страната идва от ВЕЦ, като в скоро време ще бъдат пуснати и нови геотермални централи, при които в нагорещените скали се вкарва студена вода, която излиза под формата на пара и задвижва турбините.

В страната има силна съпротива срещу атомната енергия и там няма АЕЦ.

Повече от половината от емисиите на парникови газове на Нова Зеландия идват от 40 милиона овце и 9 милиона говеда, които са основата на икономически ключовият селскостопански сектор.

($1=NZ$1.33)