Управителният съвет на RWE е притеснен от стремителното покачване курса на акциите на компанията. През изминалите седмици котировките дори и при слаби борсови дни резултираха в големи обороти. Това е индикатор за насочено изкупуване на по-големи пакети, счита Handelsblatt. За мотивите се спекулира.

Ръководството на енергийния концерн е толкова обезпокоено, че е разглеждало движението на курса на акциите на специално заседание. Но инвеститорите не са известни. Предполага се, че това са хедж - фондове, които искат чрез спекулация за враждебно поглъщане да повишат курса на собствените си акции, или да получат извънредни плащания по фирмените ценни книжа.

В началото на месеца акциите на RWE бяха едва на 5% от „вечния връх" от 90.81 евро. От началото на годината акциите на RWE се увеличиха със 17%. Само през изминалия петък акциите се увеличиха с 3.3% до 86.54 евро. И това стана в един иначе подчертано слаб пазар. Също и при обемите RWE с 1.2 млрд. евро бе чувствително напред.

Според търговците на борсата, очевидно е, че агресивни купувачи са се насочили към RWE. От началото на ноември курсът се е повишил с 10 евро.

В тази връзка можем да си припомним спекулациите за интереса на Газпром към германския енергиен концерн. Не е тайна, че Газпром има интереси към пазара в Германия. Но от руския гигант в петък са отрекли всякакъв интерес към поглъщане на втория в Германия доставчик и производител на енергия RWE. При това руснаците са подчертали по енергичен начин, че не стоят зад настоящото изкупуване.

Като потенциален инвеститор се спряга и Дубай. Инвестиционното дружество на персийското емиратство е заявявало интерес към германски предприятия, едно от които е и RWE.

„Засега нищо конкретно, но много място за спекулации" - казва анализаторът Петер Виртц. Хедж фондовете извличат печалбите си от играта на курса. В случая с RWE техният риск е по-малък, защото спрямо европейските си конкуренти, акциите на RWE са подценени с 15%.

Всъщност шефът на RWE Хари Ролс сам даде повод за тези спекулации. Успешната продажба на дъщерната Thames Water така запълни касите на концерна, че го превърна в привлекателна цел за инвеститорите. Преди Ролс да встъпи в длъжност, нетните задължения на RWE бяха 23 милиарда евро. А сега междинната финансова позиция е „плюс" два милиарда евро.

За догодина се планира продажбата на American Water, което ще налее други седем милиарда в концерна. Едновременно с това Ролс не знае точно как да инвестира тези пари. Той не е склонен да прави по-големи придобивания, защото оценява сегашните цени на борсата като твърде високи. Затова хедж-фондовете считат, че той допълнително ще повиши и без друго високите дивиденти, изплащани от RWE.

На завладяване от страна на множеството противостои комплексна структура на собствеността. Покрай големите акционери като Allianz, Münchener Rück, частни и институционални вложители, са включени още много дружества, комуни и кръгове. Според последните данни те държат 31% от акциите. Дори някои комуни са обявили, че ще продават дяловете си. Но по-влиятелните градове като Есен или Дортмунд виждат в инвестицията в RWE стратегическо участие.