Пазарът на селскостопанска продукция у нас е замрял, алармират производители от Добричко. По думите на експерти към момента няма изкупуване, а основната причина е липсата на финансиране на търговските фирми. На този етап банките им отказват кредити или ги намаляват, търговците все още са спокойни, че тазгодишната реколта е в хамбарите. Наред с това и цените на вътрешния пазар падат. Сега не се купува масово именно по тези причини, пише „Народно дело".

Търговията с пшеница от тазгодишната реколта започна на нива 265 - 300 лв. в зависимост от качествените й показатели. Имаше доста сделки на тази цена. Към момента се говори за цена 220 лв. за хлебна пшеница, като за фуражна въобще не се споменава.

Много малко са и сделките за продажба на слънчоглед - първоначално 500 лв./тон. В момента се говори за около 400 лв./тон, но реален пазар няма.

Производителите засега печелят от рапицата, при която имаше добиви 500 - 530 кг/дка. Добрата новина е, че за първи път Държавният резерв започна да купува на цени по-високи от пазарните у нас, но пък количествата са ограничени. Това може да повлияе само на пазара в Северозападна България, защото там се сключват сделките чрез Софийската стокова борса. В момента пазарът на слънчоглед е замрял. Той зависи от митата на турската граница. Засега не е свалено митото за внос на културата от България в Турция.