Националната здравноосигурителна каса е изключително стабилна, каза д-р Румяна Тодорова, директор на касата, пред Дарик.

По данни на институцията в България здравно се осигуряват 7 милиона души, а 3 милиона ползват услугите на касата. Д-р Тодорова добави, че е необходимо в рамките на година да се реши колко болници да има в страната, а след това да бъде решено какъв процент от здравната вноска да отива в държавната здравноосигурителна каса и какъв дял в частните здравни фондове.

"Пред работата на частните фондове обаче има неизяснени въпроси", добави д-р Тодорова. По думите й, след като сме в Eвропейския съюз, българите имат право да се лекуват в западни държави и разходите по това лечение се плаща от касата, но разликата в цените е огромна, като под 10 хиляди евро няма дейност, заплатена от НЗОК и извършена на Запад.

Тя постави въпрос как ще се спасят фондовете, ако голяма част от пациентите пожелаят да се лекуват в западните държави. Според нея друг голям въпрос са лекарствата и не е ясно как те ще бъдат разпределени, тъй като са голямо перо в бюджета на касата. В момента 295 млн. лева НЗОК заделя за медикаменти.

Липсата на преговори между НЗОК и БЛС не трябва да безпокои пациентите, тъй като правилата са определени", добави д-р Тодорова.

Тя допълни, че получаваните от пациентите услуги са разписани в наредбите на Министерството на здравеопазването и клиничните пътеки не се влияят от преговорите между касата и съсловната организация на лекарите.

Припомняме, „относно финансовите параметри на Националния рамков договор 2009, времето за преговори изтече", обяви на 7 октомври председателят на Управителния съвет на Националната здравно-осигурителна каса Емил Райнов.

Липса на съгласие провали и миналата година подписването на Национален рамков договор в здравеопазването.

Целта на Националната здравноосигурителна каса е да не представи проектобюджета си, за да може едни 300 милиона да бъдат потулени в резерв. Ако покажат цифрити приходната част на касата далеч ще надхвърля разходната.

Така Димитър Попов, съветник към Българския лекарски съюз, коментира обявеното от здравната каса, че срокът за преговори по финансовата рамка за Национален рамков договор е изтекъл.