Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова ще открие встъпителен семинар по проект "Интеграция на глобалните проблеми по околната среда в процеса на регионалното развитие в България".

Проектът "Интеграция на глобалните проблеми по околна среда в процеса на регионално развитие в България" се реализира съвместно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата на ООН за развитие в сътрудничество с Министерството на околната среда и водите.

Изпълнението му, което ще продължи до 2010 г., се финансира от Глобалния екологичен фонд с 499 000 щатски долара.

Целта на проекта е да подпомогне страната в прилагането на изискванията на трите конвенции на ООН - за изменение на климата, за биологичното разнообразие и за борба с опустиняването в процесите на регионално развитие.

В рамките на проекта ще бъдат разработени методология и система за оценка на екологичните ангажименти в регионалното развитие.

Международни и български научни институции ще създадат програма за обучение на служители и експерти на национално, регионално и областно ниво.

В пилотен регион или група общини ще се направи преглед на стратегиите и плановете за регионално и местно развитие и на плановете за устройство на територията, като в тях се включат глобалните екологични цели.

За интеграция на глобалните екопроблеми в регионалното развитие ще бъде създаден интернет сайт.