Очакваме американските инвестиции в България да стигнат рекордни нива и да са два пъти повече отпреди една година и това ще е само началото.

Това каза в Бургас посланикът на САЩ Джон Байърли по време на среща с кмета Йоан Костадинов, цитиран от БТА.

Байърли заяви, че очаква още стоки, свързани с американско-българските бази, да преминават през местното пристанище. "Американците виждат сега в България един силен партньор не само по отношение на сигурността и отбраната", каза още посланикът, цитиран от телеграфната агенция.

Американските инвестиции у нас следват една положителна тенденция за последните 10 г., показват данните на БНБ, представени на сайта на Българската Агенция за чуждестранни инвестиции. За 2005 г. те са били 61.7 млн. дол., а през 1995 г. едва 16.1 млн. дол.

Все повече американски компании от IT сектора насочват своите дейности към страната. Като успешни примери могат да се посочат „Хюлет Пакард", „Майкрософт" и „Сиско Системс", които продължават да инвестират милиони у нас.

Припомняме, че в началото на годината точно Байърли обяви старта на два големи американски инвестиционни проекта в България - първата копка на новите мощности на ТЕЦ "Марица Изток I", които ще бъдат построени от американската компания "Ей И Ес" в Гълъбово, на обща стойност един милиард eвро и откриването на новия глобален обслужващ център на "Хюлет Пакард" в София, който ще осигури работа за повече от хиляда български младежи.

Най-пресният пример пък е гигантът "Майкрософт", който заяви, че планира да инвестира над 1 млн. долара в обучение на млади хора у нас през следващите 5 години. Компанията ще инвестира значителни суми в създаването на Центрове за потребители, както и да локализира в България голяма част от своите програмни пакети.

Припомняме, че в изнесен доклад на UniCredit Group в края на миналия месец, средно за 2006-2007 г. се очаква България да има най-висок показател за преки чуждестранни инвестиции към БВП от цяла ЦИЕ.