В световните медии започнаха да се чуват първи коментари за предстоящо първо понижение на дневните добивни нива от ОПЕК през март, като целта е да се запази цената на петрола над $80 за барел. За сега няма официално потвърждение, но ако коментарите продължат, можем да очакваме вълна от покупки на петролни фючърси.

До скоро, петролните министри от страните членуващи в ОПЕК, коментираха че ще намалят добива си само ако цената пробие под $80 за барел. Към днешна дата обаче, все повече стават онези членове, които намират цена под $85 за неприемлива и има възможност да се стигне до интервенция ако пазарът направи опит да слезе под това ниво.  

Комбинацията от падаща цена на петрола и обезценяващ се долар, е най-неблагоприятна за страните от ОПЕК, които дължат бурния си просперитет главно на огромните приходи от продажбата на „черно злато". По време на последната американска рецесия през 2001 г., цената на петрола падна с 30% заради по-ниското потребление, а ОПЕК на три пъти намалява дневните добивни нива, за да подкрепи цената.

„ОПЕК ще брани нивото $80 за барел с всички средства", коментира австрийски анализатор от консултантската група JBC Energy. „Когато котировките минаха над $80 за барел, това не беше по вина на ОПЕК, но ако сега направят интервенция, ще докажат че цената в никакъв случай не се ръководи от свободни пазарни принципи", продължава коментара.

Днес петролът продължава да се покачва, като за момента е с 83 цента по-скъп до ниво от $88.94 за барел. За цялата минала година, суровината успя да поскъпне с общо 50%, като на 3 януари достигна вечен рекорд на $100.09 за барел. От тогава до днес, котировките паднаха с близо 12%.

ОПЕК ще запази сегашните нива на добив по време на срещата си на 5 март, „ако пазарът не направи рязка промяна", коментира председателят на организацията Абдала ел-Бадри миналата седмица в Лондон. В момента, общият дневен добив на 13-те страни членки, достига 32.12 млн. барела.

ОПЕК осигурява около 40% от общото дневно потребление на Света, а през януари 2005 г. официално заряза „комфортната зона" от $22-$28 за барел, тъй като суровината повече от година се котираше в по-високи нива. През 2006 г., петролните министри на Либия и Алжир лобираха за налагане на нова зона от $55-$60 за барел, но предложението беше отхвърлено и цената се изстреля нагоре.