Представители на браншовите организации от агросектора са потресени от факта, че в комисията по земеделие и развитие на селските райони в новия Европейски парламент България няма нито един постоянен представител, коментира Farmer.bg.

Докато някои от останалите европейски държави като Полша и Румъния имат дори по двама евродепутати, България е само с двама заместници, които нямат статут на постоянни членове.

При отсъствие на някой от 45-те членове в постоянната комисия само двама български евродепутати ще участват в заседанията. Това са Владимир Уручев от ДПС и Момчил Неков от БСП.

Вторият влезе от листата на БСП с хитовия номер 15 и за земеделските производителите е необяснимо защо човек без опит в земеделския сектор е избран да работи по европейското законодателство и да прокарва интересите на българските фермери.

Според фермери липсата на представителство показва незаинтересоваността на българските политици към селското стопанство и ролята му в икономиката на страната.

Пред Farmer.bg председателят на Съюза на говедовъдите в България Михаил Михайлов посочва, че вероятна причина страната да не бъде представена в Европарламента като останалите държави «се дължи на факта, че българското земеделие не представлява интерес за европейската общност".

Фермери припомнят, че за седем години от членството на България в ЕС нямаме никакво представяне и съответно влияние в най-голямата земеделска организация Копа Коджека.

Самата тенденция на непрекъснат срив в такива важни подотрасли като животновъдството, млекопроизводството и градинарството също показват, че за България селското стопанство не е приоритет.

Затова и държави като Полша, Англия, Италия,Германия, Румъния, дори Литва ще имат повече от двама представители в комисията, коментират представители на бранша.