След прецедента, който създаде Теодора Захариева, която осъди Министерство на здравеопазването през 2008 година, днес това направи и онкоболната Ангелина Бонева.

Тя осъди министерството на 100 000 лева за това, че не й е осигурило навреме животоспасяващи лекарства, предаде БГНЕС.

Ангелина Бонева е оперирана през 2006 година като диагнозата, която й е била поставена е рак на щитовидната жлеза. Съгласно Наредба 34 лекарствата, които й се налага да приема след операцията, трябва да й се осигуряват от здравното министерство.

"В наредбата липсва ред за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Налице е непълно, несвоевременно и недостатъчно изпълнение на задълженията, произтичащи по силата на закона, което представлява бездействие на министъра на здравеопазването", се казва в решението на съда.

Тези лекарства обаче не са й осигурени и се налага тя да си ги купува сама, заради което на 19 септември 2007 година Бонева завежда иск срещу  здравното министерство.

След 3 години съдебни процеси, днес излезе постановлението на Административен съд - София, според което МЗ трябва да заплати на Бонева сумата от 100 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Наредба 34 засяга осигуряването на лекарствени средства при заболявания, които МЗ определя като приоритетни и ги изкарва от списъка на задължителното осигуряване по линия на здравната каса, за да съкрати пътя им до болните.

Това е поредният случай, при който онкоболен осъжда Министерство на здравеопазването от 2008 година досега.