Намалението на цената на природния газ може да е по-голямо от предложеното от "Булгаргаз" намаление от 9,3 процента.

Това заяви по време на национална дискусия за цените на газ и парно председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обясни, че методиката на ДКЕВР и „Булгаргаз" за ценообразуване е различна.

Припомняме, вчера "Булгаргаз" предложи цената на природния газ да бъде намалена с 9,3 процента от началото на следващата година. Газовото дружество предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2013 г. в размер на 660.64 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.

До края на следващата седмица ще станат ясни цените на природния газ и парното, каза Семерджиев. Намалението на парното ще е различно за всяка една от топлофикациите, но целта е то да бъде близко до това на природния газ, поясни той.
„Нашите очаквания са, че някои топлофикации ще имат намаление близко до намалението на цената на природния газ, за други намалението ще е по-малко", изтъкна председателят на ДКЕВР и обясни, че намалението на цените на топлинната енергия зависи от внедрените в топлофикационните дружества технологии и това доколко производството им е ефективно.

Шефът на Топлофикация - София Стоян Цветанов каза, че ще предложи намаление на цената от 5%. Председателя на енергийният регулатор веднага контрира, като заяви, че намалението ще е по-голямо. „Поне 7 % ще е намалението на парното в София", каза Семерджиев, като потвърди прогнозата от преди 2 седмици. Той изтъкна още, че трябва да си повиши събираемостта на вземанията.
Между 3.5 и 7.5% ще е намалението в другите градове, където топлофикациите работят на газ, стана ясно още от думите на шефа на ДКЕВР.

По думите на Семерджиев с поевтиняването на природния газ ще намалее цената на която се изкупува токът произведен по т. нар когенерационен метод при които отоплителните централи се превръщат и в електрически с цел по пълно оползотворяване на горивото и по-висока ефективност.

Друга прогноза, която направи Семерджиев, е че през 2013 г. е възможно цената на синьото гориво да се понижи още. Той се застрахова, че това ще се е случи ако имаме по-високо потребление и няма някакви международни конфликти, които да повлияят на цените на петролните продукти.

Енергийният министър Делян Добрев изтъкна от своя страна, че ако не бяхме се договорили с руснаците, щяхме да плащаме 817 лв. за 1000 куб. м газ, а сега от Нова година ще плащаме 660 лв. В момента цената на газа е около 730 лв за 1000 куб. м

Добрев посочи, че освен, че е намалена цената на вноса с това се е постигнало и автоматично понижение на местния добив, тъй като компаниите които добиват газ от находищата в България са задължени да предлагат поне 35% по-ниска цена.

Енергийният министър зави че през тази година се очаква от местен добив да получим 490 млн. куб. м. природен газ, през следващата година след като стартира добива в находище Девенци се очава добивът да е 574 млн. куб. м., а през 2014 г. 655 млн. кубични метра, което ще представлява около 20% от общата консумация на газ.

Добрев посочи че през следващата година ще започне работа и по проучването на залежите на природен газ в находището Терез, което е в южната част на Черно море в близост до Турция. Там също можем да очакваме значителни залежи защото наскоро такива бяха открити от турска страна.